Ексклюзиви
вівторок, 12 грудня 2023 14:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Чотири сценарії допомоги США Україні

Президент Володимир Зеленський прибув із дводенним візитом до США, щоб переконати республіканців у Конгресі розблокувати допомогу Україні на $61 млрд на 2024 рік. Президент Джо Байден протягом кількох місяців просить парламент підтримати ці додаткові витрати, проте прихильники колишнього президента Дональда Трампа поставили їх у залежність від жорсткішого контролю США на кордоні з Мексикою. Президент Байден готовий піти на компроміс. Політолог Олександр Мотиль описав можливі сценарії розвитку ситуації з американською допомогою Україні.

Чи розблокує Зеленський допомогу Україні в Конгресі?

Президент Зеленський ввечері 11 грудня прибув із дводенним візитом у США. Він виступив в Університеті національної оборони у Вашингтоні, де зустрівся з міністром оборони Ллойдом Остіном та головою Об'єднаного комітету начальників штабів генералом Чарльзом Брауном.

Автор: East News
  Президент Зеленський і міністр оборони США Ллойд Остін на зустрічі в Національному університеті оборони
Президент Зеленський і міністр оборони США Ллойд Остін на зустрічі в Національному університеті оборони

Зеленський під час зустрічі обговорював виклики для глобальної безпеки, розвиток подій на фронті в Україні та подальшу українсько-американську співпрацю у сфері оборони. Він подякував США за виконання домовленостей, "особливо щодо посилення ППО".

Зеленський обговорив із керівниками оборонних компаній США спільне виробництво зброї та ідею створення в Україні оборонного хабу

Також провів зустріч із керівниками оборонних компаній США. Основною темою стало спільне виробництво зброї. Зеленський розповів про ідею створити оборонний хаб у Європі, який має розміщуватися в Україні.

У понеділок він також зустрівся з керівництвом МВФ і Світового банку, з представниками бізнесу та аналітичних установ. Очікується, що виконавча рада фонду схвалить останній транш на $900 млн кредиту Україні з $15,6 млрд, узгоджених у березні.

Сьогодні, у вівторок, у Зеленського запланована зустріч із президентом Джо Байденом у Білому домі, із лідерами Конгресу, зокрема з Майком Джонсоном, недавно обраним спікером Палати представників від республіканців, де прихильники колишнього президента Трампа блокують допомогу Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Конгрес досі не прийняв пакету допомоги Україні на 2024 рік на понад $61 млрд, а вже цієї п'ятниці американські парламентарі мають піти на місць на різдвяні канікули.

"Візит Зеленського до Вашингтону – третій відтоді, як Росія вторглася в Україну. Він навряд чи змінить зацементовану динаміку у Вашингтоні, коли республіканці, навіть ті, які підтримують додаткове фінансування для України, не бажають робити більше, якщо демократи та Білий дім не погодяться на зміни політики на південному кордоні США", – пише CNN.

Українські війська сильно залежать від очолюваної США коаліції країн, яка дає зброю, економічну та соціальну допомогу на десятки мільярдів доларів. Зараз потік американської допомоги близький до виснаження, якщо Конгрес не підтримає пропозиції президента Байдена про допомогу Києву.

Чи виведе харизма Зеленського Конгрес із паралічу?

У грудні 2022 року Зеленського вітали захоплено під час його виступу на спільному засіданні Конгресу. Рік по тому він здійснює чергову поїздку, і атмосфера похмуріша. Пакети зброї для Києва скорочуються. Але скільки б Байден не застерігав, що світовий порядок і безпека Америки залежать від підтримки України, він не може з вересня переконати Конгрес дати українцям більше коштів на озброєння. Про це пише The Economist.

Білий дім сподівається, що харизма Зеленського розблокує ситуацію в Конгресі. Президент - найкращий захисник своєї країни закордоном

Білий дім сподівається, що особиста харизма Зеленського може розблокувати ситуацію. Президент - найкращий захисник своєї країни закордоном. Але зараз друзі України все більш пригнічені. Те, що має бути двопартійною місією, стало заручником глибокого партійного розколу в США - республіканці наполягають, що допомога Україні залежить від посилення правил надання притулку для стримування міграції через південний кордон Америки.

У ЄС теж бракує оптимізму. Очікувалося, що на саміті 14-15 грудня приймуть пакет допомоги на 50 млрд євро Україна на 2024-2027 роки, і про початок переговорів щодо вступу в Євросоюз. Але Угорщина блокує обидва, і домовитися з нею годі. Зеленський зустрівся з угорським лідером Віктором Орбаном у Буенос-Айресі на полях інавгурації президента Аргентини Хав'єра Мілеї. Але їх розмова, схоже, мало допомогла змінити позицію Орбана.

Автор: East News
  Президент Зеленський спілкується з угорським прем’єром Віктором Орбаном під час інавгурації президента Аргентини Хав’єра Мілея в Буенос-Айресі 10 грудня 2023 року
Президент Зеленський спілкується з угорським прем’єром Віктором Орбаном під час інавгурації президента Аргентини Хав’єра Мілея в Буенос-Айресі 10 грудня 2023 року

Зеленський також зустрівся з лідерами Уругваю, Парагваю та Еквадору щодо своєї пропозиції про припинення війни із 10 пунктів. Він запросив Парагвай і Еквадор на зустріч радників з національної безпеки в січні для реалізації його формули миру, зосередженій на повному виведенні російських військ.

"Для нас дуже важливі підтримка та потужний голос Латинської Америки на боці українського народу в боротьбі за свободу та демократію", – сказав Зеленський президенту Еквадору Даніелю Нобоа.

Україна отримала обіцянки економічної та військової допомоги на 255 млрд євро від початку війни. Із них щонайменше 156 млрд євро надійшли від європейських країн та установ, а 71 млрд євро – від США

За даними німецького аналітичного центру Kiel Institute, Україна отримала обіцянки економічної та військової допомоги на 255 млрд євро в період від початку війни до 31 жовтня цього року. Із них щонайменше 156 млрд євро надійшли від європейських країн та установ, а 71 млрд євро – від США. Частина європейської допомоги надійшла у формі багаторічних зобов'язань. Америка лідирує в короткостроковій військовій допомозі, Пентагон надсилає зброю зі своїх запасів.

У Білому домі заявили, що Байден запросив Зеленського до Вашингтону, "щоб підкреслити непохитну відданість США підтримці народу України". Але президент США знає, що влада гаманця лежить у Конгресі, чия прихильність до України хитка як ніколи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

Велика частина проблеми лежить у Палаті представників, де послідовники Трампа тримають лідерство в Республіканській партії. Зеленський зустрінеться зі спікером Джонсоном, який у минулому голосував проти допомоги Україні, але останнім часом став більш прихильним.

У команді Зеленського сподіваються, що гроші надійдуть раніше, ніж Конгрес розійдеться на Різдво, або на початку нового року. Але конгресмени кажуть, що затримка в голосуванні зробить досягнення угоди ще важчою через початок року виборів, спротив серед республіканських виборців щодо витрат на іноземні війни та необхідність прийняти законопроєкти про витрати, щоб уникнути припинення роботи федерального уряду.

Байден готовий на поступки щодо кордону

"Наразі вимоги республіканців - необґрунтовані", - сказав представник Демократичної партії на переговорах, сенатор Кріс Мерфі в ефірі NBC. Він додав, що очікує, що Білий дім активніше залучиться до переговорів.

Сенатор-республіканець Джеймс Ленкфорд заявив, що адміністрація Байдена недостатньо зосереджена на посиленні правил надання притулку мігрантам. "Вони зосереджені на тому, скільки людей можемо випустити в країну і сказати їм, що проведемо слухання щодо них пізніше", - сказав він в ефірі CBS.

Зеленський заявив, що контрнаступ його країни цього року не досяг цілей, бо союзники не змогли надати очікувану зброю. Безжальна війна на сході та півдні України наближається до зими, коли Зеленський має справу з нестачею військ, невизначеністю щодо військової допомоги та розбіжностями в ЄС, пише Bloomberg.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський мехінізм" та об'єднання республіканців з демократами: Карпентер про те, чого чекати Україні

Зеленський прибув в США з завданням забезпечити єдність між США, ЄС та рештою світу в підтримці захисту України від вторгнення Росії, йдеться в заяві його Офісу.

У жовтні Байден запропонував пакет на $106 млрд на надзвичайні витрати, включаючи $61 млрд на річну допомогу Україні, і $13,6 млрд на забезпечення безпеки кордону США.

У минулу середу Байден заявив, що готовий піти на "значні компроміси щодо кордону", звинувативши республіканців у тому, що тримають фінансування України в заручниках і ставлять під загрозу національну безпеку США.

Чотири сценарії допомоги США

Американський політолог та історик українського походження Олександр Мотиль у колонці для National Interest пише, що існує чотири варіанти для подальшої допомоги США Україні.

Перше у списку рішення - харизматичний вплив Зеленського на Джонсона, що збільшить допомогу від США. Це малоймовірно, але якщо таке станеться, це дасть змогу Україні розпочати рішучу контратаку навесні 2024 року, і перемогти. Особливо якщо березневі президентські вибори в Росії призведуть до невдоволення нескінченним правлінням Володимира Путіна, і спричинять народні хвилювання. Враховуючи настрої в Конгресі та неминучу політизацію питання допомоги під час виборчої кампаній у США, важко уявити такий результат. Байден має переконливо перемогти на виборах, тоді Україна буде в списку пріоритетів.

Другим у списку, і таким же малоймовірним, є повне припинення допомоги США не лише зараз, а й у найближчому майбутньому. Такий випадок багатьом здається катастрофічним для України. За інших умов, він може бути, якщо Трамп знову займе Білий дім.

Відсутність допомоги США значно зашкодить Україні. Навіть якщо європейці заповнять деякі прогалини, Київ зможе лише утримати територію, яку має, і не проведе жодних наступів

За нормальних обставин Україна не могла б перемогти країну, яка має більше людей, солдатів, зброї і економіку. Але вона може перемогти країну, яка зазнає неприйнятно великих втрат, які шокують навіть росіян, і спричинять глибоку політичну кризу, викликану некомпетентністю, нелегітимністю, зростаючою слабкістю та схильністю до стратегічних прорахунків Путіна. Проте, якщо внутрішня політика Росії залишиться стабільною, відсутність допомоги США значно зашкодить Україні, і навіть якщо європейці заповнять деякі прогалини, Київ зможе лише утримати територію, яку має, і не проведе жодних наступів на окуповану Росією територію.

Третій і четвертий сценарії достатньо схожі. У першому Зеленський переконує республіканців погодитися на запропонований Байденом пакет, і допомога продовжиться на нинішньому рівні. В останньому Зеленський зазнає невдачі, але і демократи, і республіканці схаменуться і погодяться на компроміс щодо імміграції та відновлять допомогу США Україні після перерви в кілька тижнів чи місяців. В обох випадках фронт в Україні залишається незмінним, зима сприяє обороні, ускладнюючи атаки Росії. Якщо РФ продовжить втрачати людей такими тривожно високими темпами як зараз, Україна може навіть мати змогу спробувати провести ще одну контратаку навесні чи влітку 2024 року.

Підсумовуючи, Україна з високою ймовірністю виживе протягом наступних кількох років, яке б рішення щодо допомоги не прийняли в США. Виклик, який стоїть перед Києвом та Вашингтоном, має довгостроковий характер. Чи будуть готові до нового російського вторгнення країни-члени НАТО, якщо Москва вийде непереможеною з цієї війни, а імперіалістичний порядок денний Путіна залишиться актуальний? Перший, третій і четвертий сценарії виключали б такий сумний результат. Другий запросив би його до цього.

Незалежно від того, чим завершиться візит Зеленського до Вашингтону, американці не можуть позбутися українського виклику та російської загрози так легко, як це уявляють собі деякі політики на Капітолійському пагорбі. Якщо Путін не помре і Кремль не потрясе масштабна боротьба за владу, ні Україна, ні Росія, ні ця війна не закінчаться найближчим часом.

Переможена Росія може бути мстивою, небезпечною і непостійною, але РФ, яка перемогла, буде значно гіршою. Подобається чи ні, Україна і рішення США підтримувати її чи ні, визначатимуть, який із цих двох результатів відбудеться.

Росія готується вести широкомасштабну війну проти НАТО. Про це свідчать довгострокові зусилля російської армії щодо реорганізації та розширення, повідомляють в новому огляді аналітики Інституту вивчення війни.

Зараз ви читаєте новину «Чотири сценарії допомоги США Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути