середа, 08 листопада 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України
5

Минув місяць від атаки терористів ХАМАС на Ізраїль. Минулого тижня у західних медіа вийшов ряд публікацій про настрої в Офісі президента Володимира Зеленського, про позиційну війну на виснаження і потребу технологічного прориву від головнокомандуючого ЗСУ Валерія Залужного. У Конгресі затримки з допомогою США Україні, а ЄС не справляється з темпами виробництва зброї, яка потрібна ЗСУ і боїться, що Америка перестане допомагати Києву. Аналітик американської організації Atlantic Council Пітер Дікінсон у коментарі Gazeta.ua сказав, що допомога США Україні в рік перед американськими виборами буде приблизно на тому ж рівні, що у цьому році. Але не впевнений, що Київ отримає в достатній кількості зброю, про яку для прориву просив Залужний. Gazeta.ua розбиралася, як змінюється наша підтримка зі сторони західних партнерів.

Боррель: "Підтримка України розмивається"

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель визнав, що війна Ізраїлю і ХАМАС вже впливає на міжнародну підтримку України. Про це він сказав у зверненні на конференції послів ЄС.

Боррель визнав, що хоча два конфлікти дуже відрізняються, ескалація на Близькому Сході впливає на політику союзників щодо України.

Через війну в Ізраїлі міжнародна підтримка України може почати розмиватися

"Під час моєї останньої поїздки до Вашингтону мав нагоду напряму висловити свої побоювання президенту Джо Байдену і моєму колезі Ентоні Блінкену, що міжнародна підтримка України може почати розмиватися. Це реальна проблема і усі мають докластися до протидії цьому", – сказав Боррель.

Додав, що багато країн так званого Глобального півдня досі вважають російсько-українську війну регіональною, а не глобальною проблемою. Що турбує передусім Захід, і яку той має "швидко вирішити, бо їм несила терпіти наслідки цієї війни".

"Ці країни скористаються кризою на Близькому Сході, щоби підкреслювати, що бачать як суперечності у нашій позиції, чи як суперечність між самими європейцями", – додав Боррель.

Заявив, що підтримка України і єдність у цьому питанні має залишатися пріоритетом. Бо результат війни ще не визначений, а поразка Києва стала б теж поразкою західних союзників. Головний дипломат ЄС висловив думку, що наступні місяці стануть визначальними для майбутнього світу.

"Все менші пакети допомоги від США"

На шпальтах західних ЗМІ аналітики дискутують: чи зменшиться підтримка України з боку Заходу на тлі повільнішого, ніж очікувалось, українського контрнаступу, зменшення підтримки України у деяких західних суспільствах і кризи на Близькому Сході.

Через відсутність нового фінансування для України в Конгресі, влада США надає менші пакети допомоги

Серед ризиків оглядачі називають розбіжності в Конгресі щодо нового пакету допомоги Україні, запит про який подав президент Байден, пише "Голос Америки". Через відсутність нового фінансування для України, влада США надає менші пакети допомоги.

Оголошений останній пакет допомоги від США Україні був на $425 млн, з яких $125 млн виділялось на негайну допомогу в рамках повноважень президента США.

"Ми почали давати Україні менші пакети в рамках президентських повноважень, щоб розтягнути нашу спроможність підтримувати Україну на якомога триваліший термін", - заявила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр.

"Україні для перемоги потрібно більше зброї та вищої якості"

Захід не може дозволити собі забути про війну в Україні. Має продовжувати підтримувати країну у її боротьбі проти російської агресії. Таку думку висловила редакція британської The Observer 4 листопада.

Оскільки Путін, очевидно, має намір "перемогти", що б це не означало, і якої б ціни не коштувало, зараз не час для Заходу коливатися у підтримці України.

Конфлікт в Ізраїлі відвернув увагу від України у критичний період, що є вигідним передусім Володимиру Путіну. Такий перебіг подій є "зрозумілим, втім, все одно тривожить". На тлі цього Залужний б'є на сполох, адже війна може перейти у позиційне протистояння, в якому перевага перейде на бік Росії через наявність більшої кількості людських та технічних ресурсів. А відтак, більша кількість західної військової допомоги та її вища якість - необхідні для подальшого успіху українського контрнаступу, вважає Залужний.

Президент Зеленський не погодився з оцінкою, що війна досягає патової ситуації, і закликав дати більше західної зброї для продовження успішної боротьби.

На Заході говорили з українськими лідерами щодо того, від чого Україні, можливо, доведеться відмовитися, щоб досягти мирної угоди

Хоча західні уряди запевняють, що підтримуватимуть Україну, скільки потрібно. Американський канал NBC, який посилається на неназваного нинішнього високопосадовця та колишнього чиновника США, повідомив, що урядовці на Заході говорили з українськими лідерами щодо того, від чого Україні, можливо, доведеться відмовитися, щоб досягти мирної угоди.

Розмови з Україною відбуваються на тлі занепокоєння американських і європейських чиновників, що війна зайшла в глухий кут. І щодо здатності Заходу продовжувати допомагати Україні, заявили посадовці у розмові з NBC. Київ наполягає, що будь-яка пауза у війні дозволить Росії накопичити ресурси. Відновити наступ, щоб захопити ще більше території України. У Кремлі теж не показують бажання розпочати мирні переговори і кажуть, що досягнуть усіх своїх цілей.

"План Анаконда": як відрізати ворога від постачання

Водночас деякі західні аналітики вбачають в українській стратегії позитивний розвиток. Аналітик Логан Най у статті для американського сайту військового аналізу WeAreTheMighty.com порівнює українську стратегію з "планом Анаконда" періоду громадянської війни в США ХІХ століття. Коли війська Півночі поступово і впевнено зруйнували логістичні ланцюги Півдня, відрізавши його армію від постачання, що дозволило Півночі виграти.

Україна повільно, але наполегливо руйнує логістику російських окупаційних військ на півдні країни

Так, на думку Ная, Україна в подібний спосіб повільно, але наполегливо руйнує логістику російських окупаційних військ на півдні країни. Б'є по російських базах і Чорноморському флоту в Криму.

Най вважає, що Росія усвідомлює свою вразливість й неспроможність забезпечити десятки тисяч солдатів на окупованому півдні України в разі переривання "сухопутного коридору" постачання. Хоча така стратегія на ізоляцію та придушення ворога - повільна, може дати можливість Україні перемогти росіян на півдні.

G7 продовжить підтримувати Україну

Глава МЗС Японії Йоко Камікава 7 листопада заявила, що загострення війни в Ізраїлі не вплине на підтримку України країнами G7, пише Reuters.

Глави МЗС G7, Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії та США, і представник ЄС зустрічаються в Токіо 7-8 листопада для обговорення, зокрема війни Росії проти України та конфлікту в Ізраїлі.

"Наша відданість продовженню суворих санкцій проти РФ і рішуча підтримка України не похитнеться, навіть якщо ситуація на Близькому Сході загостриться", - заявила Камікава.

Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок заявила в Токіо, що Україна залишається на першому місці в фокусі уваги G7.

"Вибір між Україною та Ізраїлем – фальшива дилема"

У той час як одні стверджують, що Київ має отримувати менше підтримки Заходу, а Ізраїль - більше, інші, включаючи президента Байдена, наполягають, що обидві війни мають однакове значення для Заходу. Про це в колонці для ізраїльського видання Haaretz пишуть професор політології Рутгерського університету, США, Олександр Мотиль та канадський професор порівняльної політології Денис Солтис.

Байден має рацію, якщо дві війни розглядати в вимірах прав людини, демократії і геополітики.

Якщо Росія переможе - українці зникнуть. Якщо ХАМАС переможе, ізраїльтяни - зникнуть

Україна та Ізраїль стикаються з ворогами, які переслідують геноцидні наміри, не цураються тероризму та злочинів проти людяності. Якщо Росія переможе - українці зникнуть. Якщо ХАМАС переможе, ізраїльтяни - зникнуть.

Україна та Ізраїль - недосконалі демократії. Президент Зеленський накопичив значні повноваження під час війни, і це непокоїть багатьох його критиків. Але демократичні інститути і громадянське суспільство України залишаються недоторканими. Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху демонструє тривожні авторитарні тенденції. Проте ізраїльська демократія, як показали недавні протести проти судової реформи, залишається активною.

Росія бряцає зброєю в бік Молдови, Польщі, Фінляндії, країн Балтії

Мета Росії - знищити Україну та відновити якомога більшу частину колишньої радянської імперії. Білорусь уже перетворили на репресивну васальну державу. Росія бряцає зброєю в бік Молдови, Польщі, Фінляндії, країн Балтії. Єдине, що блокує реімперіалізацію Росії - Україна. Зі свого боку, ізраїльтяни не можуть ігнорувати звірства ХАМАС у Газі, хоча знають, що війна – ризикована і болісна. Атака на ХАМАС ризикує залучити в війну збройні групи з Ірану, Сирії та інших країн, тому важливо, щоб Ізраїль виграв швидко і переконливо.

США, Ізраїль та Україна як демократії, які віддані правам людини та мають схожі геополітичні інтереси - природні цивілізаційні, а тепер ще й військові союзники. Вашингтон відкрито підтримує обидві країни.

Автор: East News
  Українські військові біля Херсону
Українські військові біля Херсону

Тому вибір між Україною та Ізраїлем - фальшива дилема. Правильна політика - допомога Заходу для обох. На практиці це означає, що управління обороною України та майбутніми військовими діями Ізраїлю має здійснюватися за участю України, Ізраїлю, США та інших західних країн у координації з Вашингтоном.

Необхідно збільшити та прискорити військову допомогу Україні, щоб російська окупація якнайшвидше припинилася. Чим довше триває війна, тим гірше для України, Росії, Ізраїлю, США та Європи. Якби допомогу Україні надали раніше, західні демократії зараз були б у кращому становищі, щоб допомогти впоратися з хаосом у Газі.

"ЄС боїться, що США перестануть допомагати Україні"

Колишній посол США в НАТО Іво Даалдер у колонці для Politico пише, що ЄС боїться, що США більше не будуть давати військову підтримку Україні й вони залишаться одні.

Безпосередньою причиною є те, що Конгрес минулого місяця не включив додаткове фінансування в короткостроковий законопроєкт для продовження роботи уряду США. Але глибше занепокоєння в тому, що політична дисфункція Америки досягла точки, коли все здається можливим, навіть повернення Дональда Трампа на пост президента. Попри юридичні проблеми, він залишається фаворитом у боротьбі за висунення в президенти від Республіканської партії.

Хаос у Вашингтоні справжній. Але, як казав покійний британський прем'єр Вінстон Черчилль, є вагомі підстави вважати, що американці знову зроблять все правильно. Але після того, як спробують усі інші способи. Це правильно, коли йдеться про військову підтримку України.

Наразі в Конгресі США більшість обох партій підтримує Україну

Наразі в Конгресі США більшість обох партій підтримує Україну. Практично кожен демократ за військову підтримку Києва. Переважна кількість республіканців у Сенаті постійно голосували за те, щоб витрачати на Україну більше, ніж просив адміністрація Байдена. Те саме стосується переважної частини республіканців у Палаті представників, хоча їх кількість зменшується з кожним голосуванням.

Не менш важливим є те, що всупереч поширеній думці, що американська громадськість втомилась від України та все більше відвертається від війни, підтримка залишається непохитною.

Автор: East News
  Українські військові біля Херсону
Українські військові біля Херсону

Опитування Чиказької ради з глобальних справ показує, що 63% американців підтримують надсилання додаткового озброєння і військових поставок Україні, а 61% підтримують надання економічної допомоги. Насправді підтримка військової допомоги впала лише на 2% з листопада 2022 року, а економічної - лише на 5%.

Також американці "за" постачання зброї Україні, доки Київ не поверне всю свою територію. Замість того, щоб заохочувати країну до переговорів з Росією про припинення конфлікту, якщо це означає дозвіл РФ окупувати територію, яку вона захопила.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський мехінізм" та об'єднання республіканців з демократами: Карпентер про те, чого чекати Україні

Американці також не відчувають ілюзій щодо того, наскільки тривалою може бути війна. Згідно з опитуванням, 14% вважають, що закінчиться протягом року, 34% - триватиме більше року, 34% - від двох до п'яти, 15% - п'ять років і більше.

Одна з причин, чому серед політиків і оглядачів склалося враження, що настала втома від України - різкі партійні розбіжності в США.

Підтримка військової допомоги серед демократів зросла і стабільна з перших днів війни, підтримка серед республіканців стрімко впала

У той час як підтримка військової допомоги серед демократів зросла з листопада 2022 року і залишалася дуже стабільною з перших днів війни, підтримка серед республіканців стрімко впала. Хоча 50% виборців-республіканців далі підтримує надання військової допомоги Україні, ця цифра знизилася на 30%, порівняно з березнем 2022 року та на 18%, порівняно з липнем 2022 року. 47% виборців-республіканців все ще підтримує надання економічної допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Москва кілька разів програла битву за Україну" - Євген Глібовицький

Водночас 71% виборців-демократів за підтримку України, доки вона не відвоює всі окуповані території. Проте 50% республіканців підтримують заохочення України до переговорів про припинення війни.

США готуються до боротьби за пост президента між Байденом і Трампом. Україна - одна з багатьох проблем, які розділяють двох кандидатів

Ці партійні розбіжності неодмінно посиляться у найближчі місяці. Адже США готуються до боротьби за пост президента між Байденом і Трампом. Україна - одна з багатьох проблем, які розділяють двох кандидатів. Байден показав непохитну відданість підтримувати країну стільки, скільки буде потрібно, а Трамп заявив, що у нього є план покласти край війні "за один день".

З огляду на це, чого очікувати Україні та її союзникам в ЄС, коли йдеться про подальшу військову допомогу? Існуючі кошти США для допомоги швидко закінчуються. Із попередніх асигнувань залишилося трохи більше $5 млрд. Це означає, що протягом наступних тижнів необхідно проголосувати збільшення фінансування.

Автор: East News
  Українські військові біля Херсону
Українські військові біля Херсону

Конгрес проголосував за фінансування уряду лише до середини листопада. Це означає, що угоду щодо загальних державних витрат потрібно досягти до того моменту. Хоча демократи та республіканці в Сенаті були готові припинити фінансування України, щоб тимчасово уникнути припинення роботи уряду, вони навряд чи зроблять це знову.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем підтримує пропозицію Байдена про $61,8 млрд, щоб покрити військову допомогу Україні на 2024 рік, і громадськість США теж. Питання: чи підтримає Палата представників.

"Допомога США у наступному році буде такою ж, як цього"

Редактор служби UkraineAlert в американській аналітичній організації Atlantic Council Пітер Дікінсон каже, що наразі важко сказати, як влада США сприйняла колонку Залужного в The Economist.

"Проте мас-медіа Америки розкрутили тему, що, мовляв, не видно кінця чи виходу з війни. Забарвили в негативні тони, що погано для допомоги Україні. Хоча генерал Залужний написав, про що багато експертів і так давно говорять. Про що повідомляють в американських ЗМІ, що невідомо, скільки ще слід буде допомагати Україні", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Можемо отримати "чорну діру" на Близькому сході" - Сергій Данилов

Проте допомога США Україні в 2024 році буде дуже схожою в розмірах до тієї, яка була протягом цього.

"Буде надаватися нове озброєння, більше боєприпасів. Зокрема, ракет до HIMARS. Після певних дебатів і торгів проблема з розблокуванням допомоги в Конгресі вирішиться через два-три тижні. Вона буде дуже об'ємною – один раз і на цілий рік – в межах $40-60$ млрд. Питання: чи поставлять сучасніші ракети ATACMS, які б'ють на більшу відстань, і потрібні, щоб атакувати глибоко по російському тилу. Чи дадуть зброю, необхідну для прориву, про що писав Залужний. Маю сумніви, але сподіваюсь, що дадуть", - каже Пітер Дікінсон.

Зараз ви читаєте новину «Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути