середа, 30 червня 2021 15:35

Через 30 років половина людей у світі будуть короткозорими - учені

Через 30 років половина людей у світі будуть короткозорими - учені
Батьки визнали, що їх діти проводять все більше часу перед екранами / Getty Images

До 2050 року половина дорослого населення світу страждатиме на короткозорість. З-поміж чинників, які сприяють цьому - брак часу, проведеного в дитинстві на вулиці, й середовище проживання.

Експерти попереджають, що низький рівень активності, тривалий час із книжками й гаджетами, збільшення кількості часу в приміщенні й генетика призведуть до збільшення випадків міопії або короткозорості на 30% за 20-30 років. Такі дані дослідження компанії Vision Direct. Про це пише Mirror.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сліпій людині повернули зір за допомогою водоростей

Зокрема, сприяють цьому захоплення ігровими приставками, телевізорами, телефонами, ноутбуками й навіть писання ручкою на папері. Якщо робити це впродовж тривалого часу, це завдає навантаження на очі.

Це впливає не тільки на дорослих. Діти стають дедалі більше короткозорими в молодшому віці, а отже, вразливішими до вторинних очних захворювань, як-от глаукома, відшарування сітківки й міопічна дегенерація жовтої плями в старшому віці.

Дослідження показали, що збільшення кількості часу, який люди проводять поза домівкою, значно відтерміновує виникнення короткозорості в дітей. За останні 60 років випадки міопії в дітей 10-16 років подвоїлися. І дослідження свідчать, що основними причинами є замало часу на вулиці, й занадто багато часу споглядання на близько розміщені предмети.

Сонячне світло стимулює вироблення вітаміну D і дофаміну, які, як свідчать дослідження, пов'язані зі здоровим розвитком очей. Тому важливо спонукати дітей якомога більше виходити на вулицю.

Попередження з'явилося після того, як дослідження Vision Direct за участю 2 тис. дітей від 4 до 18 років показало, що 83% використовують екрани частіше, ніж будь-коли раніше, часто понад 5 год. на день. 93% батьків визнають, що їхні діти звикли проводити ще більше часу перед моніторами під час пандемії.

Крім захворювань очей, батьки турбуються, що їхні діти страждатимуть від інших ускладнень зі здоров'ям у ранньому віці. Як-от викривлення хребта - 18%, проблеми із шиєю - 24% і погана постава - 34%.

Оскільки час перед екранами значно збільшився за час пандемії, 40% батьків тепер щодня борються з дітьми, щоб змусити їх займатися іншими справами.

У травні першим сліпим альпіністом з Азії та третім у світі, який підкорив Еверест, став 46-річний Чжан Хун із Китаю. Чжан утратив зір у 21 рік через глаукому. На підкорення його надихнув Ерік Вайхенмайер, який 2001-го став першим сліпим, який піднявся на найвищу вершину планети.

Зараз ви читаєте новину «Через 30 років половина людей у світі будуть короткозорими - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути