вівторок, 25 травня 2021 11:31

Сліпій людині повернули зір за допомогою водоростей

Сліпій людині повернули зір за допомогою водоростей
Для вироблення достатньої кількості світлочутливого білку та адаптації мозку до сприйняття світла знадобилися місяці. Фото: pixabay.com

Завдяки світлочутливим білкам, виявленим у водоростях, групі науковців із Франції вдалося частково відновити зір у сліпого чоловіка з рідкісним захворюванням очей. Для лікування використали оптогенетику - це нова галузь медицини, яка полягає у використанні світла для контролю за нервовими клітинами.

У 58-річного чоловіка, на якому випробували експериментальну генну терапію, 40 років тому діагностували пігментний ретиніт, пише BBC. Це спадкове дегенеративне захворювання призводить до руйнування світлочутливих рецепторів. Очі чоловіка все ще могли відрізняти світло від темряви. А за допомогою спеціальних окулярів він міг частково бачити одним оком.

Учені з Інституту зору в Парижі під керівництвом Хосе-Алена Сахеля вперше застосували оптогенетичне відновлення зору для лікування нейродегенеративної хвороби. Допоміг світлочутливий білок каналродопсин, який міститься в зелених водоростях.

Терапія відбувалася у два етапи. Спочатку пацієнтові ввели в око, яке бачило найгірше, вірусний вектор. Той стимулював виробництво каналродопсинів у тій частині рогівки, яка не була вражена пігментним ретинітом. Світлочутливі білки надсилали електричні сигнали в мозок, тож уражене око почало розрізняти світло, але лише в бурштинових відтінках. Тому науковці використали спеціальні окуляри з відеокамерою спереду та проєктором ззаду. Ця конструкція перетворювала світлові сигнали на спектр, який чоловік міг би розрізняти. Для вироблення достатньої кількості світлочутливого білку та адаптації мозку до сприйняття світла знадобилися місяці.

У результаті чоловік навчився розрізняти об'єкти, які перебували перед ним. Електроенцефалограма підтвердила активність ділянок мозку, які відповідають за зір, зокрема зорової кори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що про стан здоров'я розкажуть очі

Ізраїльські лікарі відновили зір чоловіку після 10 років сліпоти завдяки революційній синтетичній рогівці. Штучна рогівка зроблена зі 100% синтетичного матеріалу. Вона не вимагає донорської тканини, яка може призвести до відторгнення чужорідного тіла.

Зараз ви читаєте новину «Сліпій людині повернули зір за допомогою водоростей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути