четвер, 27 квітня 2017 13:03

"Бронзова ніч": 10 років тому Росія випробувала гібридну війну в Естонії
12

Протести проти знесення пам'ятника "радянським визволителям" у Таллінні, квітень 2007 року
Фото: ru.sputnik-news.ee
Меморіал до демонтажу
Протести проти знесення пам'ятника "радянським визволителям" у Таллінні, квітень 2007 року
Протести проти знесення пам'ятника "радянським визволителям" у Таллінні, квітень 2007 року
Протести проти знесення пам'ятника "радянським визволителям" у Таллінні, квітень 2007 року

27 квітня 2007 року уряд Естонії демонтував пам'ятник радянським воїнам, полеглим у Другій світовій війні, відомий як "Бронзовий солдат". Монумент із останками похованих біля його підніжжя червоноармійців перенесли із центру Таллінна на Військовий цвинтар. У відповідь Росія інспірувала масові заворушення. Події увійшли в історію як "Бронзова ніч".

"Пам'ятник воїну-визволителю Таллінна від німецько-фашистських загарбників" відкрили 22 вересня 1947 року на пагорбі Тинісмяги в центрі міста. Монумент спорудили поряд з братською могилою. 1945 року в ній перепоховали 13 радянських військовослужбовців, загиблих 1944-го в боях за Таллінн.

Композиція складалася з 2-метрової фігури радянського солдата та стіни з іменами загиблих і орденом Вітчизняної війни. 1964 року перед монументом запалили вічний вогонь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія вже веде війну проти Балтії – глава МЗС Литви

З 1990-х років доля меморіалу та захоронення стала предметом запеклих дискусій. Частина естонців вважала його символом радянської окупації. Наголошувала, що пам'ятнику радянським визволителям не може бути місця в Таллінні. Адже 1944 року Балтія не була звільнена: німецька окупація змінилася на радянську.

У середині квітня 2007 року уряд Естонії ухвалив остаточне рішення перенести меморіал із центру міста. Російські ЗМІ подали цей намір як осквернення святині, напад на історичну пам'ять і права місцевого російськомовного населення. Назвали естонську владу фашистами. На захист скульптури стала створена Росією організація "Нічна варта".

Демонтаж монумента почався вранці 26 квітня. У Таллінні та інших містах розгорнулися багатолюдні протести етнічних росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грібаускайте: Росія загрожує усій Європі

Меморіальну стіну і пам'ятник знесли в ніч з 26 на 27 квітня. Паралельно відбувалися масові заворушення. Їх учасники били вітрини, влаштовували погроми, нападали на правоохоронців.

Поліція була змушена застосувати кийки і сльозогінний газ. Затримали 1200 і поранили 50 людей. Один із протестувальників – 20-річний громадянин Росії Дмитро Ганін родом з естонської Муствее, загинув від ножового поранення. Вбивцю слідству встановити не вдалося.

За даними естонських силових органів, заворушення інспірувала Росія. Супроводжувалися вкиданням фейків, кібератаками на естонські державні установи, банки та засоби масової інформації, цілеспрямованим поширенням чуток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська загроза: Швеція відновила призов до армії

Приміром, російські ЗМІ стверджували, що монумент розпиляли на шматки, кістки похованих солдатів викинули на смітник, а протестувальників піддавали тортурам. Убитого росіянина Дмитра Ганіна подавали як жертву фашистського режиму. Знімали постановні кадри з проплаченими протестувальниками.

Тоді Кремль вперше випробував методи, які сьогодні використовує на Донбасі, кажуть експерти.

30 квітня фігуру "Бронзового солдата" встановили на Військовому цвинтарі. 1 травня на Тинісмяги завершили розкопки та ексгумацію решток похованих. Їх перепоховали 3 липня.

"Бронзова ніч" різко погіршила відносини між Росією та Естонією. Нещодавно офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Москва має намір добиватися від Таллінна доведення до кінця справи про вбивство Ганіна.

Озираючись на події десятирічної давнини, тодішній естонський прем'єр Андрус Ансіп вважає: проявлені тоді твердість і рішучість допомогли усвідомити, що Естонія дійсно стала незалежною державою.

Ансіп відзначив зв'язок між подіями в Естонії 2007 року і російсько-українською війною, розпочатою 2014-го.

"Так, схеми були дуже схожі. Як відомо, напруженість навколо "Бронзового солдата" нагнітали роками, вона тільки зростала. Наші естонські спецслужби говорили, що якщо "Бронзового солдата" одразу не перенести, то найпізніше через три роки це доведеться зробити в будь-якому випадку, а суспільству доведеться заплатити за це значно більшу ціну. Ми вирішили усунути цю проблему до того, як нам це стане не під силу", – сказав Ансіп.

"Якщо ми подивимося, що сталося в інших місцях, маючи на увазі Україну, то спочатку заворушення, потім захоплення урядових установ, міністерств, будівель міського управління, і що за всім цим було… Ми все це бачили та із цим знанням, яке ми отримали роки тому після перенесення "Бронзового солдата", на цій основі нам слід оцінювати і події на пагорбі Тинісмяги 2007 року", – додав він.

"Побачивши все те, що відбулося в Криму і на Сході України, слід сказати, що ми впоралися", – наголосив Ансіп.

Зараз ви читаєте новину «"Бронзова ніч": 10 років тому Росія випробувала гібридну війну в Естонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути