середа, 30 грудня 2020 11:51

Борці за права темношкірих домоглися знесення статуї звільнення від рабства

Борці за права темношкірих домоглися знесення статуї звільнення від рабства
Пам'ятник Лінкольну та звільненому рабу / Reuters

У Бостоні знесли статую президента США Аврааму Лінкольну зі звільненим рабом, який стоїть на колінах біля його ніг.

Статуя, присвячена звільненню від рабства, обурювала афроамерикнаців із руху Black Lives Matter. Про це пише британська The Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двоє 12-річних бізнесменів заробили за рік $250 тис.

У той час як одні бачили в монументі, як чорношкірий встає і скидає зламані ланцюги з рук, інші - як стоїть на колінах перед президентом, своїм білим визволителем.

У кінці червня влада міста погодилися знести меморіал - копію пам'ятника, встановленого в столиці, Вашингтоні, 1876-го. Бостонську версію встановили 1879 року.

У червні мер міста Марті Волш визнав дизайн статуї незручним для деяких жителів, попри його первісне значення. Бостонська комісія з мистецтва одноголосно проголосувала за знесення.

"Після участі в суспільному процесі стає зрозуміло, що жителі та гості Бостона не в захваті від цієї статуї і її спрощеного уявлення про роль темношкірих в русі за скасування рабства. Підтримую рішення Бостонської комісії з мистецтва про усунення статуї", - заявив мер Волш.

Звільнений раб на статуї мав прототипа - Арчера Олександра. Це темношкірий, який допомагав армії США під час громадянської війни і був останньою людиною в країні, спійманою за Законом про рабів-втікачів. На обох версіях був напис: "Раса звільнених, і країна тепер в мирі. Лінкольн відпочиває від праці".

Оригінал у Вашингтоні став гарячим місцем протестів улітку, коли демонстранти пообіцяли його знести. Згодом для охорони пам'ятника залучили Національну гвардію.

У Бостоні влада дискутувала про статус меморіалу з 2018-го, коли в місті розпочався огляд громадських скульптур і творів мистецтва, щоб оцінити, чи відображають вони різноманітність міста і не ображають його жителів. Статую зберігатимуть, доки міська влада не визначать, як розмістити її в музеї.

Зараз ви читаєте новину «Борці за права темношкірих домоглися знесення статуї звільнення від рабства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути