понеділок, 15 жовтня 2018 16:36

Били і погрожували розстріляти: у Росії познущалися з правозахисника

Били і погрожували розстріляти: у Росії познущалися з правозахисника
У Росії викрали та побили працівника правозахисної організації Amnesty International. Фото: AI

У Росії викрали та побили працівника правозахисної організації Amnesty International Олега Козловського.

"Дослідник Amnesty International Олег Козловський, спрямований до столиці Інгушетії Магаса для моніторингу масових протестних мітингів, був викрадений, побитий і піддався інсценуванню страти з боку невідомих, що назвалися співробітниками органів безпеки", - йдеться у заяві, оприлюдненій прес-службою російського підрозділу організації.

Козловський прибув до Магаса 5 жовтня для моніторингу мирних протестів, які почалися після підписання лідерами Інгушетії і Чечні угоди про визначення адміністративного кордону між двома регіонами.

"Увечері наступного дня невідомий, який назвався представником організаторів протесту, заманив Козловського у свій автомобіль під приводом організації зустрічі з мітингувальниками. Замість цього його відвезли за межі міста, де його роздягли, почали бити і погрожували розстріляти. Екзекуція тривала дві години", - йдеться у повідомлені.

Сам постраждалий розповів, що викрадачі представилися співробітниками Центру по боротьбі з екстремізмом.

"Вони приставили пістолет до моєї голови і сказали, що мене збираються вбити. Чоловіки назвалися співробітниками місцевого Центру по боротьбі з екстремізмом. Вони зажадали від мене імена моїх контактів в Інгушетії і пригрозили вбити мою дружину і дітей, якщо я повідомлю про те, що сталося", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля столичного банку викрали чоловіка

Козловського кілька разів били і двічі влаштовували інсценування страти - клали обличчям на землю, приставляли пістолет до потилиці і погрожували вбивством. Крім того, чоловіка роздягли і сфотографували. Зловмисники погрожували оприлюднити знімки, якщо Козловський розкаже про викрадення. Після цього викрадачі вивезли його в Північну Осетію і висадили біля аеропорту.

"Перед тим як відпустити, один з невідомих сказав: "Ніколи не вертайся і не пиши про Інгушетію", - зазначив Козловський.

"Цей насильницький інцидент викликає шок і тривогу. Але влада повинна розуміти, що нас не зможуть залякати люди, які ховаються за масками. Ми подали заяву про злочин у російські компетентні органи", – наголосив директор Amnesty International по Східній Європі та Центральній Азії Марі Стразерс.

Зараз Козловський разом із сім'єю виїхав з Росії , проте сподівається вже найближчим часом повернутися і продовжити свою роботу.

Директор дитячого психоневрологічного інтернату в Дніпропетровській області напав на журналістів, які готували сюжет про побиття дітей в установі. Місцева поліція постійно отримує повідомлення про побиття, але жодної кримінальної справи не відкрили.

Зараз ви читаєте новину «Били і погрожували розстріляти: у Росії познущалися з правозахисника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути