субота, 27 листопада 2021 03:14

Біженка протягом останніх майже 40 років, зрештою, знайшла дім в Італії

Біженка протягом останніх майже 40 років, зрештою, знайшла дім в Італії
Шарбат Гула у 1984 році і зараз / Колаж Wanted in Rome

Знаменита афганська "дівчина із зеленими очима" з обкладинки журналу National Geographic 1985 року отримала притулок в Італії.

Шарбат Гула стала обличчям афганської війни після її фото, зроблених у таборі для біженців у Пакистані, коли їй було 12 років. Після 17 років пошуків той самий фотограф Стів Маккаррі вистежив її у віддаленому афганському селі в 2002 році. Вона жила з чоловіком пекарем і була матір'ю трьох дочок. Гула страждає на гепатит С. Пізніше Гула повідомила, що чоловік помер. Про це пише Daily Mail.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ІДІЛ в Афганістані сильно розрісся

Жінка набула міжнародної популярності у 1984 році як афганська біженка. Її фотографія потрапила на обкладинку журналу National Geographic.

У 2014 році Гула спливла в Пакистані, але зникла, коли влада звинуватила її в купівлі підробленого пакистанського посвідчення особи. Її заарештували 2016 року, і пакистанський суд депортував її назад до Афганістану. Неписьменну матір чотирьох дітей, якій зараз за 40 років, також пакистанці засудили до 15 днів в'язниці та штрафу в $1120. Гулу та її чотирьох дітей передали афганській владі на прикордонному переході.

Її доставили до Кабулу, де тодішній президент Ашраф Гані та його дружина Рула влаштували прийом на її честь у президентському палаці, та вручили ключі від нової квартири. Після захоплення влади талібами Гулі вдалося втекти з країни.

Нині вона – овдовіла мати чотирьох дітей, яка нарешті знайшла притулок після прибуття до Італії в рамках евакуації Римом афганців. У четвер, 25 листопада, вона набула статусу біженця. В офісі італійського прем'єра Маріо Драгі заявили, що Італія організувала евакуацію Ґули після того, як вона попросила допомогти залишити країну. У заяві йдеться про те, що тепер італійський уряд допоможе їй інтегруватися в життя в Італії.

Афганістан опинився на порозі гуманітарної катастрофи. Понад 1 млн дітей у країні на межі голодної смерті.

Зараз ви читаєте новину «Біженка протягом останніх майже 40 років, зрештою, знайшла дім в Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути