понеділок, 02 квітня 2018 17:48

27 років чекала чоловіка з в'язниці, розлучилися через 2 роки - померла дружина Нельсона Мандели

Автор: ВВС
  Вінні Мандела чекала чоловіка з в'язниці 27 років. Розлучилися з ним через 2 роки після звільнення
Вінні Мандела чекала чоловіка з в'язниці 27 років. Розлучилися з ним через 2 роки після звільнення
Автор: ВВС
  Фото, де Нельсон і Вінні йдуть, тримаючись за руки після його звільнення, стало символом боротьби за незалежність ПАР
Фото, де Нельсон і Вінні йдуть, тримаючись за руки після його звільнення, стало символом боротьби за незалежність ПАР

В Африці померла колишня дружина покійного першого чорного президента Південно-Африканської Республіки Нельсона Мандели 81-річна Вінні Мандела.

Про це з посиланням на її особистого помічника повідомляє ВВС.

Жінка підтримувала зв'язки з колишнім чоловіком навіть після розлучення 1996 року.

"Вона померла після тривалої хвороби, через яку з початку року перебувала в лікарні. Пішла мирно у ранні години у понеділок в оточенні її сім'ї та близьких", - заявив представник сім'ї Віктор Дламіні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший темношкірий президент провів у в'язниці 27 років

Вінні народилася 1936-го у Східному Кейпі. Стала соціальним працівником. У 1950-х познайомилася з її майбутнім чоловіком. Шлюб тривав майже 38 років, з яких 27 Нельсон провів у в'язниці.

Пара йшла, тримаючись за руку, коли Манделу звільнили. Їхнє фото стало символ боротьби проти апартеїду, який тривав майже 3 десятиліття. Через 2 роки після звільнення вони розлучилися.

Нельсон Мандела помер у віці 95 років 5 грудня 2013-го. Був тричі одружений, мав 6 дітей і понад 20 онуків. Вінні була другою дружиною. З першою - Евелін - одружився 1944-го. За 14 років шлюбу народила 4 дітей. Втретє Мандела одружився 1998-го із вдовою першого президента Мозамбіку Грасою Машел. Отож, вона стала першою жінкою світу, яка була першою леді двох країн.

11 лютого 1990 року в Південній Африці після 27 років ув'язнення звільнили борця за права чорношкірих Нельсона Манделу, засудженого 1964-го на довічне ув'язнення. Звільнення Мандели було однією з умов, які висунув Африканський Національний Конгрес (АНК) в обмін на згоду брати участь у розробці нової конституції країни.

1944-го 26-річний адвокат Мандела вступив до АНК, найстарішої політичної організації чорношкірих південноафриканців, і згодом став керівником Йоганнесбурзького молодіжного крила АНК, а 1952-го був обраний заступником президента АНК. Сповідуючи принцип ненасильницької боротьби з апартеїдом, 1960 року, після жорстокої розправи над мирною демонстрацією в Шарпельвіллі, Мандела сприяв створенню напіввоєнізованого підрозділу АНК, який невдовзі розпочав партизанську боротьбу проти уряду білої меншості Південно-Африканської Республіки.

Зараз ви читаєте новину «27 років чекала чоловіка з в'язниці, розлучилися через 2 роки - померла дружина Нельсона Мандели». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути