вівторок, 05 грудня 2017 05:03

Перший темношкірий президент провів у в'язниці 27 років
12

Нельсон Мандела
Фото: Playbuzz
Мандела і Кастро
Нелсон Мандела із першою дружиною
Нельсон Мандела з другою дружиною Вінні Манделою
Нельсон Мандела з другою дружиною Вінні Манделою

"Ніхто не народжується з ненавистю до іншої людини через колір шкіри, походження або релігію. Люди вчаться ненавидіти, і якщо вони можуть навчитися ненавидіти, потрібно намагатися вчити їх любити, бо любов набагато ближча людському серцю", - вважав перший темношкірий президент ПАР, лауреат Нобелівської премії миру Нельсон Мандела.

Один із найбільш шанованих державних діячів світу, людина, яка перемогла офіційну політику расової сеґрегації - апартеїд, померла 5 грудня 2013 року в передмісті Йоганнесбурга Хоутон Естейт, ПАР, у колі близьких. Манделі було 95 років.

"Не дзвоніть мені, я сам вам буду дзвонити", - просив він після відходу з громадського та політичного життя 2004 року. Нельсонові Манделі хотілося більше часу проводити з сім'єю і друзями, просто "міркувати в тиші".

Gazeta.ua зробила добірку найяскравіших цитат із роздумів Нельсона Мандели

Я переконаний оптиміст. Від природи у мене це або позначається виховання, не можу сказати. Бути оптимістом - значить дивитися в бік сонця і рухатися вперед. Бувало багато темних часів, коли моя віра в людство випробовувалася на міцність, але я не впадав у відчай. Бо це шлях до поразки і смерті.

Мужність - це не відсутність страху, це перемога над ним. Хоробра людина не та, яка не боїться, а та, яка подолала свій страх.

Труднощі одних ламають, а інших вдосконалюють. Жодна сокира не буде достатньо гострою, щоб поранити душу грішника, що продовжує йти і старатися, озброєний лише надією, яка жевріє навіть у самому кінці.

Багато речей здаються нездійсненними доти, поки їх не зробиш

Основна турбота про інших в особистому та суспільному житті відіграє важливу роль у тому, щоб зробити світ кращим місцем, про яке ми всі так пристрасно мріємо.

У нашому житті важливий не сам факт нашого існування, а той позитив, що ми могли привнести в життя інших людей, він і визначає значимість нашого життя.

Автор: Diario1
  Нелсон Мандела був великим оптимістом
Нелсон Мандела був великим оптимістом

Ми повинні використовувати час мудро і пам'ятати: праве діло можна почати будь-якої хвилини.

Коли піднімаєшся на високу гору, перед тобою відкривається безліч гір, на які ще тільки належить піднятися.

Бути вільним означає не просто скинути з себе кайдани, але й жити, поважаючи і примножуючи свободу інших.

Свобода не може бути частковою

Жодного разу не впасти - не найбільша заслуга в житті. Головне - щоразу підніматися.

Я твердо засвоїв, що відвага - це не відсутність страху, а перемога над ним. Відважна людина - це не та, яка не відчуває страху, а та, яка з ним бореться.

Автор: 24Horas
  Нелсон Мандела отримав Нобелівську премію миру
Нелсон Мандела отримав Нобелівську премію миру

Ображатися і нагадувати, це все одно, що випити отруту в надії, що вона уб'є твоїх ворогів.

Не так уже й складно змінити суспільство - складно змінити себе.

Немає нічого кращого, ніж повертатися туди, де нічого не змінилося, щоб зрозуміти, як змінився ти сам

Одне з найвищих досягнень для людини - виконувати свій обов'язок, не звертаючи уваги на наслідки.

Освіта - це наймогутніша зброя, за допомогою якої можна змінити світ.

Я ніколи не думаю про час, який я упустив. Я просто виконую програму тому, що вона є. Вона намічена для мене.

Автор: Twitter
  Нельсон Мандела помер 5 грудня 2013 року
Нельсон Мандела помер 5 грудня 2013 року

Для розвитку ми повинні вчитися як позитивного, так і негативного досвіду.

Наш світ - світ великих надій і перспектив. Але з іншого боку - це світ страждань, хвороб і голоду.

Воювати і руйнувати - дуже легко. Справжні герої - ті, хто встановлює мир і починає будувати

Однією із найголовніших ознак щастя і гармонії є повна відсутність потреби комусь щось доводити.

Дивовижна краса африканської музики полягає в тому, що вона звучить радісно, навіть якщо розповідає тобі сумну історію. Ти можеш бути бідний, можеш жити в домі, побудованому з коробок, ти міг щойно втратити роботу, але музика завжди залишає надію.

Автор: Reuters
  Нельсон Мандела провів в ув'язненні 27 років
Нельсон Мандела провів в ув'язненні 27 років

Кожен із нас повинен задатися питанням: "Що я зробив все від мене залежне, щоб забезпечити стабільний мир і процвітання в моєму місті, в моїй країні?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я свою справу зробила" - 20 років тому померла мати Тереза

Світла голова і світле серце завжди складають грізну комбінацію. А коли ти додаєш до цього гострий язик або олівець, виходить щось дуже гримуче.

Справжні лідери повинні бути готові пожертвувати всім заради свободи свого народу

Коли людина виконує те, що вважає за свій обов'язок перед народом і країною, вона може спочивати з миром.

Нельсон Мандела: лінія життя та досягнення

"У той день Міс Мдінгане сказала мені, що моє нове ім'я - Нельсон. Чому саме воно, я гадки не маю". Нельсон Мандела народився 18 липня 1918 року поблизу Умтата, Східна Капська провінція Південної Африки. Його прадід був вождем племені тембо. При народженні майбутнього президента ПАР нарекли ім'ям Холілала (в перекладі з мови коса означає "той, що тягне гілку дерева", тобто "баламут". - Gazeta.ua). Англійським ім'ям Нельсон його вперше назвала шкільна вчителька.

Навчався в коледжі Fort Hare, з якого 1940 року його виключили за участь у студентському страйку. Працював сторожем на шахті в Йоганнесбурзі, служив в юридичній конторі.

Автор: 24СМИ
  Нелсон Мандела. Молоді роки
Нелсон Мандела. Молоді роки

5 років вивчав право в університеті Вітватерсранда, але так і не закінчив навчання. Ступінь бакалавра права отримав лише 1989 року: перебуваючи в ув'язненні, він заочно вивчився в Лондонському університеті.

1944 року вступив до Молодіжної ліги Африканського національного конгресу (АНК). Незабаром став одним з її лідерів. У 1950-ті був одним із найбільш активних борців проти апартеїду на півдні Африки. Його неодноразово заарештовувала поліція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер один із лідерів кубинської революції Армандо Харт

До 1960 року Мандела став визнаним лідером АНК. Після подій в Шарпевілі (1960), коли в результаті заворушень було вбито більше 60-ти темношкірих, південноафриканський уряд заборонив АНК. Мандела став діяти нелегально. У червні 1961-го лідери АНК перейшли до збройних методів боротьби проти апартеїду (збройний опір був останнім дієвим на той час засобом; пізніше Мандела був стійким прихильником мирного шляху. - Gazeta.ua). Була сформована військова організація АНК на чолі з Нельсоном Манделою.

"Я плекаю мрію про демократичне і вільне суспільство, в якому всі люди живуть разом у гармонії і мають рівні можливості. Це той ідеал, заради якого я живу і до якого прагну. Але якщо буде потрібно, то я готовий померти за цей ідеал". 1964 року Мандела був заарештований органами безпеки ПАР і засуджений до довічного ув'язнення на острові-в'язниці Роббен. На суді він заявив, що його карають за прагнення побудувати в Південній Африці демократичне суспільство, де всі раси і народи жили б у мирі та гармонії.

Автор: El Heraldo
  Мандела і Кастро
Мандела і Кастро

На острові він, як і інші, займався примусовою працею на вапняковому кар'єрі. Всі ув'язнені були розділені за кольором шкіри, при цьому темношкірі отримували малі порції їжі. Політв'язні трималися окремо від звичайних злочинців і користувалися меншим числом привілеїв. За спогадами Мандели, як ув'язнений D-групи, він мав право на один візит і один лист протягом шести місяців. Листи часто затримувалися або їх неможливо було прочитати через дії тюремних цензорів.

Між 1968 і 1969-ми роками померла мати Мандели, а його старший син загинув в автокатастрофі. Однак політику не дозволили відвідати похорон.

"У моїй країні ти спочатку опиняєшся за ґратами, і лише потім стаєш президентом". 1990 року президент ПАР Фредерік де Клерк зняв заборону на діяльність АНК, і Нельсон Мандела після 27 років в'язниці вийшов на свободу. На волі його зустрічали натовпи людей: в ув'язненні Мандела здобув світову популярність.

1993 року за "роботу над мирним закінченням режиму апартеїду, і за підготовку основи для нової демократії в Південній Африці" Манделу удостоїли Нобелівської премії миру.

Незабаром Нельсона Манделу обрали президентом ПАР (термін президенства: 10 травня 1994 року - 14 червня 1999-го). Серед ключових заслуг Мандели перед своїм народом можна виділити:

- Введення безкоштовного медичного обслуговування для всіх дітей у віці до 6 років, а також для вагітних і годуючих жінок, у державних закладах охорони здоров'я;

- Запуск "Програми реконструкції та розвитку", яка фінансувала галузі соціально-побутового обслуговування;

- Збільшення на 13% виплат державної допомоги в 1996/1997 року, ще на 13% в 1997/1998-го, і ще на 7% у 1998/1999-х роках;

- Введення рівності при виплаті допомоги (в тому числі, допомоги по інвалідності, батьківський капітал і пенсії) незалежно від расової приналежності;

- Введення грошової допомоги на утримання дітей темношкірих жителів у сільській місцевості;

- Значне збільшення витрат на сферу освіти (на 25% у 1996/1997-х роках, 7% у 1997/1998, і 4% в 1998/1999);

- Ухвалення Закону про повернення землі, згідно з яким особи, позбавлені власності в результаті прийняття в 1913 році Закону про землю корінних жителів, мали право вимагати повернення землі;

- Ухвалення Закону про земельну реформу для захисту прав орендарів землі, які проживали і займалися сільським господарством на фермах. За цим законом, орендарі не могли бути позбавлені земельної власності без рішення суду і після досягнення ними 65 років;

- Введення ґрантів на підтримку дітей, спрямованих на боротьбу з дитячою бідністю;

- Ухвалення Закону про підвищення кваліфікації, який закріплював механізм фінансування та реалізації заходів щодо підвищення кваліфікації на місці роботи;

- Ухвалення Закону про трудові відносини, який регулював питання трудових відносин на підприємствах, у тому числі шляхи вирішення трудових спорів;

- Ухвалення Закону про базові умови працевлаштування, спрямованого на захист прав працівників;

- Ухвалення Закону про рівність при працевлаштуванні, який скасував дискримінацію за расовою ознакою при влаштуванні на роботу;

- Підключення понад 3 млн жителів до телефонної мережі;

- Реконструкція та будівництво 500 лікарень;

- Підключення понад 2 млн жителів до електричної мережі;

- Будівництво понад 750 тис. домів, в які заселилися 3 млн людей;

- Забезпечення доступу до води для 3 млн людей;

- Введення обов'язкової освіти для африканських дітей 6-14 років;

- Надання безкоштовного харчування для 3,5-5 млн школярів;

- Ухвалення Закону про охорону здоров'я та безпеки на шахтах, який поліпшував умови праці для шахтарів;

- Початок реалізації Національної політики в питанні забезпечення медичними препаратами, яка полегшила населенню доступ до життєво важливих ліків.

- Під керівництвом Нельсона Мандели була розроблена і прийнята нова конституція ПАР, яка гарантувала всім південноафриканцям рівні права незалежно від расової приналежності, статі, релігійних переконань або сексуальної орієнтації.

Після відходу з поста президента 1999 року, Мандела став найпомітнішим із усіх південноафриканських послів доброї волі. Був однією з головних фігур, завдяки яким ПАР отримала право прийняти ЧС із футболу 2010 року.

2001 року у політика виявили рак передміхурової залози, але це не завадило Манделі активно брати участь у переговорах в Демократичній Республіці Конго, Бурунді, інших африканських державах і працювати задля встановлення миру в інших країнах.

"Твої думки запалюють у моїй душі мільйони розпеченого вугілля. Я живу думками про тебе. Уявляючи тебе, я буквально відчуваю удари твого серця, які пронизують мою шкіру електричними розрядами", - писав Мандела своїй дружині Вінні з ув'язнення. Вінні Мандела була його другою дружиною (ще 1944 року Мандела захопився молодою медсестрою Евелін Масе, яка стала його першою дружиною. Евелін не поділяла революційних переконань чоловіка, їх шлюб розпався за 14 років. - Gazeta.ua).

Автор: KenyaTalk
  Нелсон Мандела із першою дружиною
Нелсон Мандела із першою дружиною

Друга дружина Мандели Вінні була його бойовою подругою, активною і рішучою жінкою. Під час ув'язнення чоловіка, вона вела боротьбу за справедливість своїми методами. За політичну діяльність у Йоганнесбурзі її прозвали "чорною фурією" (суд також визнав Вінні винною у викраданні і причетності до нападу на людей: кілька її охоронців викрали і побили четверо юнаків. Одного з них потім знайшли мертвим. - Gazeta.ua). Таким чином насолодитися щастям у другому шлюбі Нельсонові Манделі довелося лише кілька років. А після його звільнення з в'язниці, пара розлучилася.

Автор: ancarchives.org.za
  Нельсон Мандела з другою дружиною Вінні Манделою
Нельсон Мандела з другою дружиною Вінні Манделою

У день свого 80-річчя Мандела здивував усіх: він одружився втретє. Його обраницею стала 54-річна Марія де Граса Машел, удова президента Мозамбіку, борця за незалежність Самори Машела, чий літак було збито за наказом білих лідерів ПАР. Третя дружина була розумна, симпатична, вона поєднувала в собі риси хазяйновитої Евелін і політичної активістки Вінні. Граса Машел довгий час займалася в ООН допомогою дітям, постраждалим від воєн.

"Люди потребують символів. Мандела і є символом, він втілює в собі цінності шляхетного громадського діяча кінця минулого століття. Але при цьому він залишається людиною зі своїми сильними сторонами і слабостями", - заявила вона журналістам у день свого весілля.

Автор: The Telegraph
  Мандела із третьою дружиною
Мандела із третьою дружиною

У Мандели було 6 дітей від двох шлюбів. Старша дочка - Маказіве, померла у віці 9-ти місяців 1948 року. Тембекіле, молодший син Мандели, загинув в автокатастрофі. Старший син - Макгахо Мандела помер від СНІДу 2005 року. Йому було 54. Реакція Нельсона Мандели вразила ПАР: політик офіційно оголосив, що його син помер від СНІДу, коли тема ВІЛ і СНІДу була практично замовчуваною в ПАР. Тоді Мандела закликав південноафриканців не боятися говорити про проблему і "ставитися до СНІДу як до звичайної хвороби".

Мандела пережив ще одну сімейну трагедію - його правнучка загинула в автокатастрофі, яка сталася після концерту на честь відкриття ЧС з футболу в ПАР 2010 року.

"Складнощі і негаразди руйнують одних людей, але створюють інших". Нельсон Мандела - автор декількох книг, серед яких чільне місце займають "Немає легкого шляху до свободи" (1965), "Я готовий померти" (1979). Був нагороджений безліччю урядових нагород десятків країн світу. 2009 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 18 липня Міжнародним днем Нельсона Мандели на знак визнання внеску колишнього президента Південної Африки в спільну справу миру і свободи. Дане рішення ООН стало першим в історії організації випадком проголошення "всесвітнього дня" на честь окремої персони.

2011 року Мандела очолив список світових лідерів із бездоганною репутацією за підсумками дослідження компанії Reputation Institute, в якому взяли участь понад 50 тис. осіб із 25 країн світу. Крім іншого, Мандела увійшов до сотні геніїв сучасності за версією Creators Synectics. На основі життя Нельсона Мандели була знята біографічна драма "Нескорений".

"Я прошу, передайте Росії, нас не треба захищати. Щоб хтось до нас прийшов і гинув на рубежах Узбекистану? Не треба за нас проливати кров. Узбеки здатні самі відповісти ударом на удар", - так звучала одна з найяскравіших думок беззмінного лідера Узбекистану з 1989 року Іслама Карімова. Він помер 2 вересня 2016 року після інсульту в Ташкенті.

Карімов став першим президентом на пострадянському просторі. Це сталося 24 березня 1990 року, до проголошення незалежності Узбекистану. Його кілька разів включали до рейтингу найжорстокіших диктаторів сучасності.

Зараз ви читаєте новину «Перший темношкірий президент провів у в'язниці 27 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути