вівторок, 05 вересня 2017 10:00

"Я свою справу зробила" - 20 років тому померла мати Тереза
16

Мати Тереза
Фото: REUTERS
Мати Тереза має тисячі послідовників по всьому світові
Фігурки матері Терези дуже популярні у світі
До глибокої старості мати Тереза, незважаючи на свої недуги, продовжувала віддавати всю себе хворим і знедоленим
Люди біля саркофагу матері Терези

5 вересня 1997 року померла легендарна мати Тереза. У той день у неї стався черговий інфаркт - і в усьому будинку вимкнулося світло. Лікар так і не зміг підключити дефібрилятор. Навіть запасний генератор відключився. Незадовго до цього мати Тереза сказала подрузі: "Я свою справу зробила".

Її життя було вкрите ореолом таємниці, а після смерті її і обожнювали, і критикували.

Як би там не було, Тереза Калькуттська стала всесвітньо відомою завдяки добрим справам і безкорисливому ставленню до світу. Похорон Терези взяв на себе індійський уряд - на знак визнання її заслуг перед країною і бідняками всіх індійських релігій.

Автор: BBC
  Мати Тереза. Молоді роки
Мати Тереза. Молоді роки

У 12 років Тереза вирішила стати черницею. Трохи пізніше чернечий орден направив її з Європи на роботу в Калькутту (Індія). Тут Тереза роздавала свою платню біднякам, надавала стражденним медичну допомогу. За деякий час вона захворіла на туберкульоз, але швидко одужала. Це переконало Терезу, що Бог невипадково залишив її серед живих, пише vikent

Автор: BBC
  Любити ближніх і творити добро: чого навчала мати Тереза
Любити ближніх і творити добро: чого навчала мати Тереза

1948-го вона заснувала орден милосердя "Сестри Місіонерки Любові", діяльність якого була спрямована на створення шкіл, притулків, лікарень для бідних і хворих людей (у тому числі невиліковних і людей з проказою), незалежно від їхньої касти, віри і національності.

Я стаю опудалом для Лоретанських сестер. Мене порівнюють із сатаною, а нашу роботу - з його справами

38-річна католицька черниця вийшла за ворота калькуттської громади Лоретанської Божої Матері і рішуче поринула в світ. У першої і тоді єдиної сестри Ордена Милосердя була мета - допомагати всім бідним і знедоленим, кого зустріне на шляху. Біле сарі, накидка з блакитною облямівкою, усмішка на обличчі. Такою світ бачитиме її майже півстоліття, до її смерті. Навіть на вручення Нобелівської премії (Лауреат Нобелівської премії миру за 1979 рік із формулюванням: "За діяльність у допомозі стражденній людині") вона з'явилася в такому самому сарі (ціна $1) і в сандалях на босу ногу.

Я дуже боюся, що люди заговорять про мене і не помітять Ісуса

Відома як "свята з нетрів" вона поєднувала практичність, відсутність цинізму й абсолютну віру в любов Бога до його найбідніших створінь. Сама говорила, що "найменші справи потрібно робити з великою любов'ю". Коли Іоанн Павло II запитав матір Терезу, чим може допомогти їй, то почув відповідь: "Подаруйте мені шматок свого Ватикану, я влаштую там лікарню". Папа Римський все ж подарував матері Терезі лімузин. Та машину вона відразу продала і побудувала притулок для розумово відсталих.

Автор: BBC
  Мати Тереза допомагала невиліковним
Мати Тереза допомагала невиліковним

Мати Тереза не визнавала ні пральних машин, ані вентиляторів, ані будь-яких інших досягнень цивілізації. Їздила лише третім класом. Брала із собою грубий кошик, яким дуже дорожила: адже його зробили прокажені ("мої діти") спотвореними руками, передає miloserdie

Одна з перших помічниць матері Терези згадувала: "Вона наказувала нам брати на руки дітей, які помирають, і тримати до останнього подиху. Іноді ми не випускали їх цілодобово - мати Тереза забороняла. Але деколи траплялося чудо. Малюки воскресали"

Їй дорікали за наївність. Вона однаково щиро вітала політиків незалежно від поглядів і покладала квіти на могили мертвих тиранів. Мати Тереза була переконана, що, нагороджуючи любов'ю всіх однаково, ти множиш загальну кількість добра в світі.

Автор: BBC
  Мати Тереза стала громадянкою Індії
Мати Тереза стала громадянкою Індії

Gazeta.ua зібрала 20 цитат Терези Калькутської, які допоможуть повірити в любов і насолоджуватися світом, попри різні життєві обставини.

1. Для створення сім'ї досить полюбити, а для її збереження потрібно навчитися терпіти і прощати.

2. Немає жодних ключів від щастя. Двері завжди відкриті.

Автор: AP
  До глибокої старості мати Тереза, незважаючи на свої недуги, продовжувала віддавати всю себе хворим і знедоленим
До глибокої старості мати Тереза, незважаючи на свої недуги, продовжувала віддавати всю себе хворим і знедоленим

3. Проявляйте свою любов до людей всюди, де це можливо, і перш за все - у себе вдома. Даруйте любов своїм дітям, своїй дружині або чоловікові, своїм сусідам. Станьте живим проявом доброти Бога. Нехай люди бачать доброту, що світиться на вашому обличчі, у ваших очах і у вашому дружньому привітанні.

4. Нехай кожен, хто приходить до тебе, піде, ставши кращим і щасливішим.

5. Якщо ви проявили доброту, а люди звинуватили вас у таємній особистій користі - продовжуйте проявляти доброту. Якщо ви чесні і відверті, люди вас обманюватимуть - все одно будьте чесними і відвертими. Якщо ви здійнялися на крилах щастя, люди вам заздритимуть - все одно будьте щасливими. Добро, яке ви зробили сьогодні, завтра люди забудуть - все одно творіть добро. Діліться з людьми найкращим, що у вас є, хоча цього ніколи не буде достатньо - все одно діліться найкращим. Зрештою, ви переконаєтеся, що це все відбувається між вами і Богом, і ніколи не було між вами і людьми.

Автор: ЕРА
  Мати Тереза і принцеса Діана
Мати Тереза і принцеса Діана

6. Ми можемо позбутися хвороби за допомогою ліків, але єдині ліки від самотності, відчаю і безнадії - це любов. У світі багато людей, які вмирають від голоду, але ще більше тих, хто помирає від того, що їм не вистачає любові.

7. Якщо ви почнете судити людей, у вас не вистачить часу на те, щоб любити їх.

8. Якщо ви хочете ощасливити весь світ, йдіть додому і любіть свою сім'ю.

9. Немає кращого косметолога, ніж світло в душі.

Автор: AP
  Мати Тереза
Мати Тереза

10. Бог посилає нам випробування, щоб ми, долаючи їх, зміцнювалися, а не впадали у відчай.

11. Добрі справи будуть короткими, вони промайнуть легко і швидко, але відлуння їхнє вічне.

12. Усміхайтеся один одному, усміхайтеся своїй дружині, усміхайтеся своєму чоловікові і своїм дітям - не важливо, кому ви усміхаєтеся, - це допоможе вам перейнятися більшою любов'ю до людей.

13. Легко любити далеких, але не так легко полюбити ближніх.

14. Людям любові не вистачає значно більше, ніж хліба. І цей голод найсильніший.

15. Ви не знайдете в світі навколо себе нічого того, чого немає у вашій душі. Не буває людей, у яких немає нічого хорошого, як і не буває абсолютно поганих людей. У кожній душі є і хороше, і погане. Чим більше любові, мудрості, краси, доброти ви відкриєте в самому собі, тим більше ви помітите їх у навколишньому світі. Вам здається, що якщо ви чогось не бачите, цього не існує. Ні, просто ви не помічаєте в світі того, чого немає всередині вас. Зла людина не бачить добра. Жадібному всі здаються жадібними, для люблячого світ здається наповненим любов'ю, а для того, хто все ненавидить, ненавистю. Тому не робіть помилки: ви ніколи не досягнете багатства, спокою і щастя поза вас, якщо ви не зробили зусиль, аби знайти їх у самому собі.

Автор: EPA
  Фігурки матері Терези дуже популярні у світі
Фігурки матері Терези дуже популярні у світі

16. Любов - єдина річ у світі, яка стає більшою, якщо її розділити з кимось.

17. Самотність і відчуття, що ти нікому не потрібен, - найгірший вид убогості.

18. Якщо ти домігся успіху, тебе оточуватимуть удавані друзі і справжні вороги. Все одно досягай успіху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ванга помилилася з датою своєї смерті

19. Те, що ти будуєш роками, хтось зруйнує за одну ніч. Все одно будуй.

20. Станьте потрібними, і до вас прийдуть! Подивіться на троянду, що розквітла. Вона пахне, і всі тягнуться до неї: і бджоли, і метелики; всі хочуть вдихнути її аромат. І це тому, що вона відкрилася. Чому ж ви залишаєтеся закритими і не "запашними"?

Після аварії в Чорнобилі мати Тереза приїхала в СРСР. Радянська держава не могла зрозуміти її самовідданості, і матір Терезу запідозрили в шпигунстві. До того ж допомога знедоленим була сприйнята в радянській країні як "пропаганда католицтва". Мати Тереза з іншими сестрами Ордена доглядала за хворими. До власних фізичних недуг вона ставилася з байдужістю.

Автор: AP
  Люди біля саркофагу матері Терези
Люди біля саркофагу матері Терези

Мати Тереза перенесла інфаркти, малярію, страждала на артрит. До глибокої старості вона, попри хвороби, продовжувала віддавати всю себе хворим і знедоленим. 1997-го мати Тереза померла. За 3 роки після її смерті Орден милосердя налічував понад 600 лікарень і притулків. Діяльність Ордену поширюється на 128 країн.

Віхи життя матері Терези

26 серпня 1910 року Агнес Гонжа Бояджиу (справжнє ім'я матері Терези) народилася в місті Скоп'є (сучасна Македонія).

1928 рік - вступила до ірландського чернечого Ордена Лоретанських сестер і відпливла в Індію, де у Ордена є місія.

1937 рік - стала черницею з ім'ям Тереза, а також директором школи Святої Анни в Калькутті, де до цього викладала відразу кілька предметів.

16 серпня 1948 рік - отримала дозвіл покинути стіни монастиря, щоб допомагати хворим і бідним.

1949 рік - стала громадянкою Індії.

7 жовтня 1950 рік - Папа Пій XII затвердив рішення про утворення Ордена Милосердя, в якому були тоді 12 сестер.

Автор: REUTERS
  Мати Тереза має тисячі послідовників по всьому світові
Мати Тереза має тисячі послідовників по всьому світові

1952 рік - відкрила Будинок для вмираючих.

1955 рік - заснувала притулок для покинутих дітей.

1964 рік - представлена Папі Павлу VI, після чого центри Ордена Милосердя почали відкриватися по всьому світу.

Автор: AP
  За три роки після смерті матері Терези Орден милосердя налічував понад 600 лікарень і притулків
За три роки після смерті матері Терези Орден милосердя налічував понад 600 лікарень і притулків

1971 рік - захистила дисертацію з богослов'я у Вашингтоні.

1979 рік - лауреат Нобелівської премії миру.

5 вересня 1997 рік - померла від серцевого нападу.

2003 рік - зарахована до лику блаженних Католицькою Церквою.

4 вересня 2016 рік - Папа Римський Франциск зарахував матір Терезу до лику святих. На церемонії канонізації на площі Святого Петра в Римі зібралися близько 100 тис. людей. Натовп вітав канонізацію матері Терези аплодисментами.

Автор: AP
  Натовп вітав канонізацію Терези оплесками
Натовп вітав канонізацію Терези оплесками
Зараз ви читаєте новину «"Я свою справу зробила" - 20 років тому померла мати Тереза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути