Ексклюзиви
понеділок, 18 липня 2011 05:45

За брудну корову із зарплати знімають 10 гривень

Автор: фото: Оксана ГАЙСИН
  Одна з кращих доярок Вінницької області Валентина Мельник доїть корову у державному підприємстві села Олександрівка Тростянецького району. За півроку вона надоїла 3865 кілограмів молока
Одна з кращих доярок Вінницької області Валентина Мельник доїть корову у державному підприємстві села Олександрівка Тростянецького району. За півроку вона надоїла 3865 кілограмів молока

На державному підприємстві "Дослідне господарство "Олександрівське" однойменного села Тростянецького району корів доять тричі на день. Обіднє доїння починається о 13.00.

— Ви куди? — зупиняє при в'їзді на територію жінка-охоронець. — Валентина Мельник потрібна? Вона працює у третьому корівнику.

Перед зачиненими дверима корівника стоїть трактор із кормосумішшю. Заїде на ферму, як доярки прив'яжуть корів.

Зараз там працюють четверо, бо півферми — на ремонті. Вражає відсутність неприємного запаху, який зазвичай супроводжує корівники. Відчутний запах свіжих зелених кормів.

— Вставай, кажу тобі, — штовхає в боки корову, яка не хоче підійматися, 47-річна Валентина Мельник у сірій робочій куртці. Вона — одна із трьох найкращих доярок області. За півроку надоїла 3865 кг молока на корову. Середній показник по господарству — 3367 кг.

Корова підводиться, дає шию для ланцюга.

— Вони у нас і вдень, і вночі на вулиці на оборі. Подоїли і вигнали, — розповідає Валентина Володимирівна. Протирає рукою спітніле обличчя. — Зіта, на місце. Зараз дощі йшли, то корови, бачите, трохи забрьохані. А так вони у нас чистесенькі. Наприкінці кожного місяця здаємо зоотехніку чистоту корів. За кожну брудну із зарплати вираховують по 10 гривень.

Усі 27 тварин прив'язані. Їдять з годівниць свіжий зелений корм. Його розвозить чоловік Валентини — Анатолій. Він теж працює на фермі. Там і молодший син Мельників — 16-річний Андрій.

Валентина Мельник, перевдягнувшись у білий халат, приносить два доїльні апарати. Перш, ніж починати доїння, миє теплою водою вим'я, масажує. Накриває чисту скляну банку марлею і робить на неї першу цівку.

— Це обов'язкова процедура, — підходить зоотехнік господарства Віктор Оцабрик. — У першій цівці багато патогенних організмів, тому відразу можна визначити наявність захворювання на мастит. Марля чиста, немає згустків, значить, все нормально.

Фермою пробігає червоно-ряба корова. Вона з іншої ферми. Доярка виганяє тварину.

Валентина Мельник підключає доїльний апарат спочатку до молокопроводу, потім до корови. Молокопроводом біжить молоко у холодильник.

— І ні краплі на землю, — показує сухі присоски апарата, який щойно зняла з корови, — весь жир забрали. В кінці найжирніше молоко. Нас учила, як доїти, масаж робити, доглядати корів, розумна жінка, кандидат наук. Потім екзамен їй здавали.

Обіднє доїння, як і вечірнє, займає 1,5 год., ранкове — 2.

— Прокидаюся о четвертій ранку. Обходжу своє господарство, тримаємо двох корів, свині, гуси, кури. О п'ятій іду на роботу. Доїння о 6.00. Але до того часу потрібно перевірити годівниці і поїлки, завести і прив'язати корів. А в санітарний день, п'ятницю, і попідбілювати. Зарплати маю трохи більше як 3 тисячі. Найбільше отримувала торік, понад чотири тисячі, коли мала групу корів-первачок. Вихідних у мене немає. На морі ніколи не була, в санаторіях не відпочивала.

Зараз ви читаєте новину «За брудну корову із зарплати знімають 10 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути