четвер, 09 вересня 2010 07:40

Вуличний музикант заробляє 100 гривень за день

Автор: фото: Ірина ГРЕБЕНЮК
  Брати Василі просять гроші на ринку Урожай у Вінниці. В Одесі на них чекають мати, сестра і брат. Батько помер три роки тому
Брати Василі просять гроші на ринку Урожай у Вінниці. В Одесі на них чекають мати, сестра і брат. Батько помер три роки тому

Василь, 25 років, співає під баян пісню про маму на ринку Урожай у Вінниці. На ньому чисті туфлі і випрасувані штани. З Василем ходить брат — 10-річний Вася із великою чорною сумкою. Одягнений у чорні брюки.

— Який голос, як гарно співає, — перемовляються жінки, що торгують фруктами.

Василь-молодший збирає гроші із продавців. Через прилавок передають копійки і груші. Дехто підходить сам і дає хлопцеві 2 чи 5 грн. Починаю фотографувати братів. Під спалахи фотоапарата люди дають гроші жвавіше.

— Я родом із Росії, — розповідає Василь-старший. — Виріс і навчався у селі Буша Ямпільського району на Вінниччині. Останні три роки, після смерті батька, живемо в Одесі. Їздимо з братом  електричкою, бо так безплатно і можна заробити 10–20 гривень. В електричці 8–12 вагонів. У кожному співаємо по одній пісні. Буває, хтось окремо замовляє, то платить 5–10 гривень. У день ми маємо 100 гривень. Рідко 150–200. Часто люди дають продукти, годують.

Співочий талант йому передався від батька.

— 30 років тому мій батько співав на одній сцені у Севастополі з Миколою Сліченком (народний артист СРСР, актор фільму "Весілля в Малинівці". — "ГПУ").

Двох Василів удома чекають 60-річна мама, 10-річна сестра і 5-річний брат.

Мене мама Василем назвала в честь брата

— Тато вмер три роки тому від інфаркту. Тепер я їм всім заміняю батька. Дивлюся за ними, щоб у них було все. Щоб вони не ходили так, як хожу я, — продовжує він. — Я закінчив дев"ять класів. Потім тато захворів. Мені прийшлося йти працювати. 1998-го пішов у кузню на колгосп. Давали літр молока в день, бо у колгоспі грошей не було. Працювали важко. 2000-го вийшов на базар, побачив дядька, що грав на баяні та співав. Подумав, що я також так би зміг. Вже 10 років співаю людям. На баяні грали дід і батько, так і навчився. Буває, запрошують на весілля грати. То заробляю 300–500 гривень. Їжджу в електричках у Вінницю, Фастів, Білу Церкву, Київ, Умань, Жашків. Часто ночуємо в гостіниці у Вапнярці. Платимо 18 гривень за одного.

У місяць заробляє 1500–2000 грн.

— Хто торгує по базарах, вже знає нас. Буває, безкоштовно підвозять в інші города. Три роки тому в Умані підійшли до нас два чоловіки і відібрали 600 гривень. Сказали, що мушу платити за те, що ходжу по їхніх ринках. Але знайомі базарники захистилися за нас. Більше не зачіпали. Якось в Києві на ринку Юність на Троєщині один торговець рибою нагодував нас, пригрів і дав 100 доларів, — розповідає.

Каже, що найлюдяніші — студенти і бабусі, бо дають найбільше грошей.

Василь-молодший дістає із торби пачку печива. Йому восени йти у четвертий клас:

— Вася мені не як брат, а як батько. Мене мама Василем назвала в честь брата. Коли кличуть "Вася", обоє обертаємося.

Вася-старший кличе його за собою. Говорить, що запізнюються на електричку до Жмеринки.

Зараз ви читаєте новину «Вуличний музикант заробляє 100 гривень за день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути