Ексклюзиви
четвер, 28 жовтня 2010 16:41

Водолази шукали у Дністрі монастирський дзвін

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Секретар вінницького осередку Національної федерації підводного  полювання 34-річний Юрій Гончар
Секретар вінницького осередку Національної федерації підводного полювання 34-річний Юрій Гончар

17 жовтня в селі Лядова Могилів-Подільського району четверо водолазів-любителів із Вінниці шукали у Дністрі старовинний дзвін завважки 1500 кг.

— Більшовики 1938 року знищували наш монастир. Підірвали дзвіницю, що стояла на вершині скали, і великий колокол скотився у Дністер. Ніхто відтоді його не бачив, — каже архімандрит 33-річний Антоній (Нетребін), настоятель Усікновенського скельного чоловічого монастиря. — Ніхто з місцевих, військових та прикордонників не наважився тоді підривати святиню. Погодився чоловік із сусіднього села. Коли закладав вибухівку, чув усередині ангельські співи. Перший та другий рази після вибуху церква не зрушилася. На третій раз заклав стільки вибухівки, що хвилею знесло весь храм. А через кілька днів цей чоловік підірвався на закладеній власноруч вибухівці в кар'єрі.

Надворі +12°С. Водолази у термокостюмах занурюються. Кажуть, пробудуть під водою 4 год. Прочісуватимуть дно вниз за течією.

— Цей дзвін не настільки дорогий матеріально, як духовно, — додає священик. — Звичайно, якщо його не знайдемо, то виллємо новий. Уже почали збирати гроші. Замовлятимемо у місті Тутаїв у Росії. Там найкращий завод із виготовлення дзвонів. Кілограм готового коштує 23 долари. Плюс розтаможка, перевезення.

Берегом із металошукачем ходить вінничанин Григорій Пилипенко. Апарат починає сигналити. Пошуковець лопатою розриває кам'янисте дно. Дістає звідти іржаву металеву деталь.

— Кладу тут не було, — зітхає.

— У діаметрі 10 метрів видимість стопроцентна, — кричить із середини Дністра 34-річний Сергій Василик. — Дзвона не видно. Його чи ще далі течією віднесло, чи сильно прикидало камінням. Бачили лише бочку десь на 200 літрів. Вона вже гнила, підіймати не було смислу.

Водолази повертаються на берег із круглими камінцями та іржавим пропелером від моторного човна.

— Мабуть, не настав іще час, щоб дзвін дістали, — говорить священик. — Розповідали, одразу після взриву підняти дзвін намагалися. З протилежного боку річки тягнули кіньми, але не змогли дістати. Нам удалося знайти менший дзвін, який також скотився. Він зараз у відбудованому храмі.

Лядовський монастир входить до "Семи чудес України та Вінниччини". Обитель висічена у прямовисній стіні Дністровського каньйону. На тому березі — Молдова. Через три роки монастир відзначатиме тисячоліття. До цієї дати на місці зруйнованої дзвіниці будують нову. В монастирі живуть 15 ченців.

Зараз ви читаєте новину «Водолази шукали у Дністрі монастирський дзвін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути