середа, 28 листопада 2007 18:26

У сільській школі відновили радіо

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Директор школи в Комунарівці Калинівського району Вінниччини Петро Федоренко та журналістка радіогазети Юлія Бондар перевіряють якість звуку перед виходом в ефір
Директор школи в Комунарівці Калинівського району Вінниччини Петро Федоренко та журналістка радіогазети Юлія Бондар перевіряють якість звуку перед виходом в ефір

Майже рік у школі в селі Комунарівка Калинівського району Вінницької області працює радіо. Програми готують учні. У них розповідають про історичні події, шкільні новини та роблять оголошення. В ефір виходять двічі на тиждень під час великої 20-хвилинної перерви.

— Рік назад ми вирішили провести інвентаризацію всього шкільного майна. Коли розбирали підсобне приміщення, знайшли 15 динаміків та один усілітєль. Тоді виникла ідея, а чому б не створити радіовузол, — хлопає долонею по лобі директор школи Петро Федоренко.

Програму назвали "Пульс". Відповідальною за підготовку передач, які у школі назвали радіогазетами, призначили педагога-організатора 39-річну Інну Роїк. Вона дає завдання різним класам, влаштовує змагання між ними.

Найбільше вчительці допомагає 10-класниця Юлія Бондар, яка готує позачергові випуски радіогазети зі шкільними новинами.

— Розказую про шкоду від куріння, алкоголізму, — перераховує Юля. — Дуже сподобалося готувати передачу про сім чудес України. Тоді їх лишень визначили. Історичні програми роблю, тільки тоді доводиться багато в бібліотеці сидіти.

Прошу Юлю показати, як начитує тексти в мікрофон. Дівчина сідає за пульт. Поруч стає і допомагає налаштувати частоту директор. Школярка бере мікрофон і починає читати з папірця. З маленького радіоприймача чути її голос.

— Тепер, коли настроїли частоту, можна і в ефір пускати, — натискає на кнопки Інна Роїк.

Чути шкільний дзвінок. Урок закінчився.

— Увага! Увага! Усім міністрам учнівської ради на великій перерві зібратися в кабінеті директора! — двічі повторює оголошення Юля.

— У нас у школі є самоврядування, — шепоче директор. — Щоб їм цікавіше було, ми вибираємо міністрів поведінки, навчання, преси. Спочатку вчителі та учні прибігали сюди під двері слухати випуски газет, — сміється він. — Така вже людська природа, хоч у кожному класі є радіоприймачі, все одно біля радіорубки чути краще.

За словами Інни Роїк, музику по шкільному радіо нечасто пускають. Під час коротких перерв діти готуються до уроків. Музика їм заважала б.

— Ми дивилися, як "Інтер" звьозд запрошував на день народження. Ми тоже запросимо. Думаєте, у нас мало звьозд вчилося? — говорить директор. — Мені допоміг робити це радіо Бохонко Василь Петрович. Нині він начальник центру електрозв"язку вінницької філії "Укртелекому" в Козятині. Дав дріт, і його спеціалісти все підключили. Його запросимо. Теперішній начальник міліції Поліщук Василь Кіндратович — теж наш учень. Чим не звізда?

Зараз ви читаєте новину «У сільській школі відновили радіо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути