четвер, 24 липня 2008 18:18

Сільські маляри писали лики святих зі своїх сусідів

Автор: фото: Тетяна КУЦ
  Навколо ікони Святого Миколая подільські богомази зобразили багато квітів. Уявляли, що такий вигляд має рай
Навколо ікони Святого Миколая подільські богомази зобразили багато квітів. Уявляли, що такий вигляд має рай

17 липня в обласному художньому музеї відкрили виставку "Народна ікона та предмети сакрального мистецтва України". Вона присвячена 1020-й річниці хрещення Київської Русі.

Експозиція має 60 експонатів — церковне начиння, книги, українські народні образи. Останні зберігаються в музеї та приватних колекціях заслуженого художника України Володимира Козюка та Ірини Місецької, доньки покійного протоієрея Володимира Барабаха. Найстарішу ікону датують XVIII ст.

Автори народних образів, сільські маляри, святим додавали характерних рис односельців та родичів. Одягали їх у козацькі жупани. Порожнє місце на полотні заповнювали квітами та рослинним орнаментом. Подоляни вірили, що рай — це квітучий сад.

— Ці ікони колись були у храмі, вони освячені, на них молилися люди, — розповідає отець Стефан, представник католицької церкви. — Важливість образу в тому, кого він зображає і що в собі несе духовного, тому їх можна вважати канонічними. Це є наша історія і культура.

Основними сюжетами народних ікон є християнська ідея любові, які передають Ісус Христос, Божа Матір та ідея заступництва — святі Миколай, Варвара, Параскева.

— На цих іконах базується духовність українська, християнська, — зазначає Ілля Безбах, 63 роки, директор музею.

На виставці представлені великі церковні ікони на полотні та малі хатні образи.

— Майстри-непрофесіонали використовували  невелику кольорову палітру: червону, чорну, білу, жовту й зелені фарби, — розказує старший науковий співробітник музею Марина Кошельник. — Ікони були "квітучими".


Виставка триватиме до 17 серпня. Час роботи: 10.00–18.00. Вхід 2 грн для дорослих, 1 грн для школярів та студентів. Адреса: Вінниця, вул. Соборна, 21, тел. (0432) 35 20 25.

Зараз ви читаєте новину «Сільські маляри писали лики святих зі своїх сусідів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути