четвер, 18 березня 2010 16:31

Сільські амбулаторії не видають лікарняних

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Медсестра Антоніна Товкун з амбулаторії села Могилівка Жмеринського району готується робити електрокардіограму Олені Заїці. У жінки піднявся тиск. За день амбулаторія обслуговує близько 30 пацієнтів
Медсестра Антоніна Товкун з амбулаторії села Могилівка Жмеринського району готується робити електрокардіограму Олені Заїці. У жінки піднявся тиск. За день амбулаторія обслуговує близько 30 пацієнтів

Більшість сільських медпунктів Вінниччини не мають ліцензії на обслуговування хворих. Із січня 2010-го у них відібрали право на видачу лікарняних листків.

— Ліцензії на медичну практику оформили лише на сільські амбулаторії в Могилів-Подільському, Чечельницькому, Томашпільському та Іллінецькому районах, — говорить Володимир Федик, заступник начальника відділу лікувально-профілактичної роботи обласного управління охорони здоров"я. — В інших районах ліцензій не оформляли. Хоча закон, за яким потрібно було їх отримати, вийшов ще 2000 року. Зміни до нього внесли 2004-го. Більшість сподівалися, що це їх омине, і працювали далі. Оскільки з часу прийняття закону пройшло понад п"ять років, тепер приймаємо міри стосовно порушників. Поки відібрали право на лікарняні. Хоча насправді вони не мають права навіть обслуговувати хворих.

Амбулаторія у селі Могилівка Жмеринського району теж оформляє ліцензію на господарську практику.

— Нам ніхто й не казав, що треба ліцензії оформляти, — каже Володимир Господарець, 36 років, виконувач обов"язків головного лікаря. — Десь у жовтні минулого року перед великим карантином нас попередили, що відбирають лікарняні листи. Під час карантину видали шість лікарняних листків, і то через сільраду. Люди дзвонили на гарячу лінію до обласного управління здоров"я. Але нас поставили перед фактом — треба оформити ліцензію, інакше лікарняних не дадуть.

Сільська амбулаторія Могилівки, окрім своїх жителів, обслуговує і сусіднє село Демидівка. Це близько 2,5 тис. населення.

Як я із температурою 39 поїду в район? Там ще й у черзі треба вистояти

Зранку в амбулаторії людно. Працює фізіотерапевтичний, зубний та гінекологічний кабінети.

— Десь простудилася, піднялася температура, кашель, насморк,— розповідає 28-річна Леся Мельник з Могилівки. — Прийшла на огляд. Лікування призначили, а за лікарняним направляють у районну лікарню. Як я із температурою 39 поїду в район? Там ще й у черзі треба вистояти.

Щоб оформити ліцензію, головний лікар сільської амбулаторії повинен пройти курси та перекваліфікуватися з лікаря сімейної медицини на фахівця з організації та управління органами охорони здоров"я.

— Гроші на курси виділяє сільрада, це близько 2 тисяч гривень, — пояснює Володимир Федик. — Тоді заповнюється заява державного зразка і подається на комісію. Після розгляду комісії амбулаторія отримує право на ведення медичної практики. Їм вишлють печатку та повернуть право видавати лікарняні листки.

Ліцензія на три роки коштує 650 грн.

— Доки бюджет не прийнятий, таких грошей в нас немає, — каже Іван Брацлавець, 56 років, сільський голова Могилівки.

Зараз ви читаєте новину «Сільські амбулаторії не видають лікарняних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути