Ексклюзиви
понеділок, 21 травня 2012 05:30

Селяни судяться з орендарями

Сотня жителів села Тернівка Крижопільського району вимагають розірвати договори оренди з місцевою продовольчою компанією "Поділля". Вона орендує тисячу гектарів землі. У селі 650 пайовиків. Із них 150 здають землі в оренду місцевому фермеру Володимиру Василишину.

— Торік Василишин давав по 1200 кілограмів зерна за пай, а "Поділля" за такий же тільки 700, — каже секретар сільради Ганна Березовська. — Люди обурені, бо за законом орендарі мають платити 3 відсотки вартості паю.

Селяни подали в суд на орендарів, аби право фірми користуватися землею визнали незаконним. Суд виніс рішення на їхню користь. Також люди виграли апеляцію, але програли касацію. Вищий спеціалізований суд України став на бік орендарів. Зараз селяни готують звернення до Верховного суду України.

— Як оформляли ті договори, то нам роздали пусті бланки й сказали їх підписати. Пообіцяли, що заповнять самі. Ми всі повірили, дали копії паспортів і актів на землю. Чекали, що нам покажуть оформлені документи. Але нічого ніхто не показав, — розповідає 50-річний Віктор Бурдинюк.

Юрист компанії "Поділля" Тетяна Романова пояснює, що договори із селянами укладені на 10 років і орендну плату виплачують згідно з ними. Дострокове розірвання неможливе.

Це єдиний випадок в області, коли пайовики отримують за свої землі менш як 3% грошової оцінки землі.

— Хай люди напишуть заяву на моє ім'я. Ми також займемося цією справою, — говорить начальник управління земельних ресурсів Вінницької області Олексій Коник. — Такого бути не повинно. Плата за оренду має бути в межах від 3 до 12 відсотків.

Селяни погрожують вийти на поле й перегородити тракторам дорогу, якщо орендарі не піднімуть орендної плати вдвічі.

Зараз ви читаєте новину «Селяни судяться з орендарями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути