Ексклюзиви
четвер, 26 серпня 2010 19:04

Батьки не дозволяють закрити аварійну школу

Автор: фото: Ірина МАМРИГА
  Віктор Щегельський (сидить праворуч), Олексій Клименко й випускник Михайло Волосюк (у центрі) біля школи у селі Шура-Мітлинецька Гайсинського району. Цього року навчальний заклад закрили
Віктор Щегельський (сидить праворуч), Олексій Клименко й випускник Михайло Волосюк (у центрі) біля школи у селі Шура-Мітлинецька Гайсинського району. Цього року навчальний заклад закрили

На Вінниччині цього року планують закрити 13 малокомплектних шкіл. Щодо трьох прийняли рішення, про решту територіальні громади визначаються.

— Лише громада дає дозвіл на реорганізацію чи закриття школи, — розповідає Олена Чорна, заступник начальника обласного управління освіти. — Зазвичай з цим не поспішають, бо вважають школу культурним центром села.

В області 991 школа. Із них 129 мають менше 40 учнів, 524 — менше 100. Найбільше шкіл планували закрити у Немирівському районі.

— У шести селах люди не дають згоди, — каже 51-річний Олександр Водоп"янов, начальник відділу освіти Немирівського району. — Закрили школу першого ступеня в селі Нижча Кропивна. Там навчалися троє учнів. З нового навчального року дітей возитимуть у Райгород. Реорганізуємо Семенську школу у школу-сад. У селі Никифорівці дали згоду на реорганізацію Лучанської школи. Тепер там вчитимуться учні перших-четвертих класів, решту дітей возитимуть автобусом до Дубовецької школи

У селі Воробіївка Немирівського району приміщення навчального закладу в аварійному стані.

— Батьки написали заяви, що самі несуть відповідальність за своїх дітей і просять не закривати школу, — додає Водоп"янов. — Там навчаються 24 учні. Планували їх шкільним автобусом возити у село Сокілець. Навчання у малокомплектних школах неефективне. В нормальній школі витрати на одного учня становлять 6225 гривень в рік. У малокомплектних — 16,5 тисячі. Діти не бачать ні комп"ютерів, ні здорової конкуренції під час навчання.

Рішенням сесії селищної ради закрили навчальний заклад у селі Шура-Мітлинецька Гайсинського району. Там вчилися 28 учнів. Тепер їх возитимуть у село Мітлинці.

— У класах було по четверо дітей, — говорить Анатолій Кондратюк, заступник голови Гайсинської райдержадміністрації. — Усіх вчителів, які працювали у цій школі, працевлаштують.

— Саме приміщення школи гарне, — розповідає директор закладу 45-річна Алла Лапунько. — Хоч збудували його 1928 року, стіни і фундамент дуже міцні. Директором я тут працювала 15 років. Найбільше дітей було в середині 1990-х — до 100. Минулого навчального року діяли три класи — шостий, сьомий і дев"ятий.

У школі села Краснянка Тиврівського району — троє учнів.

— Поки що під питаннями школи у селах Кобелець, Івонівка, Пирогівка і Краснянка. Але швидше за все громади будуть відстоювати, щоб вони лишилися, — каже Дмитро Орищук, 70 років, завметодкабінету районного відділу освіти.

Зараз ви читаєте новину «Батьки не дозволяють закрити аварійну школу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути