четвер, 22 травня 2008 20:51

Помідори для консервування висаджують у червні

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Вінничанка Любов Ярушевська висаджує помідори Дебарао не раніше 20 травня. Цей сорт боїться заморозків
Вінничанка Любов Ярушевська висаджує помідори Дебарао не раніше 20 травня. Цей сорт боїться заморозків

57-річна вінничанка Любов Ярушевська до пізньої осені вживає власноруч вирощені помідори та перець. Томати сорту Дебарао висаджує увечері 20 травня. Після цього числа не буває заморозків. Цей сорт їх боїться. Саджанці жінка вирощує у квартирі з середини лютого. Займається цим 15 років, відколи купила дачу.

— Помідори Дебарао продовгуваті, червоні, — каже Ярушевська. — Менше бояться фітофтори — це коли чорніють листочки та стебла рослини.

Кущі помідорів та перцю треба підв"язувати високо, щоб стебла не ламалися від вітру. Тоді овочі не гниють, краще достигають. Сорт Дебарао бажано садити на відстані півметра. Стебла розростаються.

— Як висаджуємо, в ямку кидаємо міндобриво. Можна гній, — пояснює жінка. — Ллю кружку води. Засипаю землею. Через 10 днів прискаємо бордовським вапном та мідним купоросом. Так треба робити після кожного дощу. Доки не поспіють помідори, окроплюють 3–4 рази. Вапно повинно бути негашеним. Чоловік брав кілограм за 5 гривень.

Помідори треба поливати навколо корінця, щоб була волога земля. Перець Любов Ярушевська поливає рідко. Частіше зволожує ґрунт біля рослин під час засухи. Томати й перець бажано підживлювати курячим послідом кілька разів, доки не з"являться плоди. На 10 л води беруть півлітри "кураків".

На Центральному ринку Вінниці за розсадою помідорів уранці вишикувалася черга.

— Дайте отих із великими листками, — просить продавщицю жінка в червоній квітчастій хустині.

— Ви на корінці дивіться, а не на листя, — радить їй жіночка, що стоїть у черзі за нею. — Якщо добрі, то й буде гарний урожай, а листя — то не показник.

У середньому розсаду продають по 4 грн за десяток стебел, нові сорти — по 8 грн.

— Я висаджую помідори тільки на початку червня, — розповідає 40-річна Агнеса Батюк із Калинівки. — Беру сорт Козачок. Вони тонкошкурі, мають приємний смак. Це ранній сорт. По правилам його треба садити в теплиці, а я спеціально висаджую у червні, щоб на них заморозки не подіяли. Щоб розсада краще прийнялася — відриваю всі листки на стеблі, залишаю тільки вершечок.

Жінка не удобрює томати. Кропить лише в період цвітіння мідним купоросом від "іржі". Тоді на плодах немає темних плям. Поливає раз на тиждень увечері.

Зараз ви читаєте новину «Помідори для консервування висаджують у червні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути