четвер, 10 вересня 2009 18:38

Озимину сіють на два тижні пізніше

— Учені прогнозують, що після 2025 року центральна Європа опиниться між двома кліматичними піками на півночі й півдні. Погода стане мінливою, — говорить Марія Кощавка, 67 років, з вінницького центру гідрометеорології. Вона очолює цю установу з 1983-го. — Людей закликають готуватися до будь-яких природних несподіванок.

Як часто фіксуєте аномальні явища?

— 26 листопада 2000-го ми передали штормове попередження. Тоді на Вінниччині зненацька сталося обледеніння. На електричних дротах льоду намерзло понад 6 сантиметрів. Такого не фіксували більш як 100 років. Це відбулося моментально. Птахи мертвими падали з дротів на землю. Двоє людей загинули. Майже півтисячі звернулися по медичну допомогу.

На Вінниччині найморозніше в лютому

Чи можна довіряти народним прикметам?

— Через глобальне потепління вони часто не справджуються. Якось до нас прийшла студентка педінституту. Вона писала дипломну роботу. Перевіряла, чи справді хрещенські морози 19 січня, як кажуть у народі, найсильніші. Ми підняли архіви. Виявилося, на Вінниччині найморозніше в лютому. Або кажуть: до Юрія (6 травня. — ГПУ) не сій гречку і не стрижи овечку. Але як на теперішні умови, то гречку засівають раніше.

Як реагують на глобальне потепління аграрії?

— Сільгоспвиробники області уже три роки як майже на два тижні відкладають посів озимих: із 5-го на 15–20 вересня.

Чому прогнози синоптиків не завжди справджуються?

— Достовірність прогнозів на добу 92–95 відсотків. Складніше зробити прогноз по конкретному населеному пункту. Хтозна, куди занесе дощову хмару на Вінницю чи під Тиврів? Найважче передбачати погоду влітку. Бо спрогнозувати зливу, що відбувається за рахунок  водяних парів, складно. От набігла хмарка — й облила плаття, яке жінка одягла на день народження. Ображена дзвонить нам, що не взяла парасольку, бо у прогнозі опадів не обіцяли. Звісно, нам прикро, але таке буває.

Зараз ви читаєте новину «Озимину сіють на два тижні пізніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути