четвер, 15 травня 2008 19:38

Олені Аркадьєвій пересадили нирку матері

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  31-річний Леонід Коліжук проходить процедуру гемодіалізу. Чоловік чекає на пересадку ”трупної нирки”. На операцію йому потрібно 40 тисяч гривень
31-річний Леонід Коліжук проходить процедуру гемодіалізу. Чоловік чекає на пересадку ”трупної нирки”. На операцію йому потрібно 40 тисяч гривень

Чотири роки тричі на тиждень 31-річний Леонід Коліжук із Козятина Вінницької області їздить на процедуру діалізу — очищення крові за допомогою апарата штучної нирки. Гемодіаліз проводять в обласній лікарні ім. Пирогова.

— Навіть у сні я бачу, як ходжу в туалет, — каже чоловік, — але насправді мої нирки не працюють. Я інвалід першої групи через хронічний гломерулонефрит.

Леонідові можна пересадити нирку. Та органи матері й сестри чоловікові не підходять за генетичними параметрами. Врятувати його може тільки пересадка так званої трупної нирки.

— Мені порадили робити операцію у Запоріжжі, — пояснює Леонід. — Кілька місяців тому викликали у лікарню. Сказали, є підходяща нирка. Але орган мені не підійшов. Група крові була моя, але резус не зійшовся. У результаті цю нирку пересадили хворому з Харкова.

Нирку Леонідові бралися шукати за умови, що в нього буде на рахунку 40 тис. грн, які він потім перекаже на спецрахунок медзакладу. Нині чоловік збирає гроші.

— Зараз у Вінницькій області 101 людина проходить процедуру гемодіалізу, — розповідає завідувачка нефрологічним відділенням обласної лікарні ім. Пирогова Наталя Пивоварова. — Протягом чотирьох годин кров очищається через апарат штучної нирки. Лише 14 пацієнтів мають пересаджену нирку.

У січні 27-річній Олені Аркадьєвій із Козятина видалили обидві нирки і пересадили нирку матері. Операцію зробили в Київському інституті хірургії і трансплантології ім. Олександра Шалімова. Операція коштує 30 тис. грн. Із них 20 тис. виділила міськрада. Решту зібрали релігійні громади, близькі та сусіди.

— Перші проблеми з нирками з"явилися шість років тому, — розповідає Любов Муравель, мати Олени. — Три роки тому відмовили обидві нирки. Після того, як вона перехворіла грипом.

Олену направили на процедуру діалізу.

— Після процедури діалізу я сліпла, обличчя розпухало, — говорить жінка. — Заходила в електричку і ховалася від людей, щоб мене менше бачили. Мене виганяли, казали, що я схожа на наркоманку.

У грудні минулого року Олена та її мама лягли на підготовку до операції у клініку Інституту ім. Олександра Шалімова. За українським законодавством, операція та медикаментозне забезпечення хворих у такому випадку безкоштовні.

— Тільки за право перебування у стаціонарі з нас брали 1400 гривень у день, — скаржиться. — Дуже дорогі аналізи. Бувало, за один доводилось платити більше 100 гривень.

Операцію робили шість лікарів. Спочатку вирізали нирку матері, її одразу заморозили, потім видалили обидві мої нирки через надрізи, — показує бокові шрами на тілі дівчина. — Тільки потім вживили нову нирку через надріз у животі. Перший день усе боліло, не могла підніматися.

Щодня Олена випиває понад 20 таблеток для зниження імунітету, щоб прийнялася нирка. Ліки дуже дорогі. Проте тепер вона зможе жити повноцінним життям.

Зараз ви читаєте новину «Олені Аркадьєвій пересадили нирку матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути