четвер, 09 жовтня 2008 19:23

Норму буряків на полі ніхто не переміряв

Автор: фото надане Ганною Горбань
  Буряківниці з ланки колгоспу імені 40-річчя Жовтня села Чечелівка Гайсинського району позують для кореспондента районної газети. У центрі — бригадир Григорій Колотуха. Поруч — з нагородами напіджаку — ланкова Ганна Гурська
Буряківниці з ланки колгоспу імені 40-річчя Жовтня села Чечелівка Гайсинського району позують для кореспондента районної газети. У центрі — бригадир Григорій Колотуха. Поруч — з нагородами напіджаку — ланкова Ганна Гурська

На звороті цієї фотографії написано — 20 травня 1971 року.

— Того дня до нас на поле приїхав кореспондент із районної газети, — згадує 85-річна Ганна Горбань із села Чечелівка Гайсинського району Вінниччини. — Спочатку розпитував про урожаї, хто скільки в ланці проробив. Усьо записував у блокнот. А тоді скомандував фотографіруватися. Ми — впиралися, бо ж у робочому. Дайте, просимо, хоч попричісуватися. А він: "То ви ж на роботі, а не на весіллі!". То ми лишень хустки попідправляли. Стали в рядок. Ось це, — показує, — у верхньому ряду шоста зліва — наша ланкова Ганна Іванівна Гурська, кавалер Ордена Леніна. У центрі — бригадир Григорій Колотуха. Потім цю карточку в районці надрукували.

У буряківничій ланці Чечелівського колгоспу ім. 40-річчя Жовтня працювали 20 жінок. Збирали по 500 ц цукрових буряків з гектара.

— Немає вже Горпини Кучерук, Марфи Кучерської, Ольги Гурської, Ніни Третяк, — каже жінка. — Ми тоді тяжко працювали! На вісім ранку вже в полі були. Як буряки близько від села — йшли. Коли далеко — везла машина. Норма була гектар і 40 сотих. Але ніхто їх не переміряв, вірили бригадиру на слово.

На вісім ранку вже в полі були

Улітку жінки проривали буряки, сапали. У вересні в поле виходили буряківничі комбайни. Підкопували буряки. Жінки скидали їх на купи, зрізали гичку і вантажили на машину. Із собою брали хліб і сало.

Жінки досі товаришують. Деякі співають у сільському хорі. У Ганни Горбань та Горпини Кучерук по четверо дітей, у Марфи Кучевської та Ксенії Кобзар — по троє.

Пощастило, кажуть, Ользі Кулібабчук (на фото — сьома ліворуч). Вона вийшла заміж за шофера Івана Самаруху. Він вивчився на агронома й отримав призначення в Ладижинських Хуторах головою колгоспу. У них двоє дітей — донька Оксана та син Анатолій.

Зараз ви читаєте новину «Норму буряків на полі ніхто не переміряв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути