понеділок, 16 липня 2012 00:30

На відстріл лисиць треба взяти дозвіл

У Сутисках Тиврівського району з'явилося багато лисиць. Із лисенятами ходять у центр селища, не бояться людей.

— Вийшла на город, а воно стоїть, дивиться на мене. Я взяла грудку, кинула на лиса, тільки тоді воно втекло. А то почула, що курка кричить, побігла на город — уже таще лисиця у зубах. Геть не біжить, а йде прогулочним шагом. Чоловік кинувся, догнав, таки відбив курку палицею, — розповідає місцева 49-річна Людмила Куклінська.

Її город межує з територією колишньої гідротехнічної споруди, через яку воду подавали у водогін.

— Біля того водозабору сусіди нащитали більше 10 лисячих нір. Кругом повно заморених курей. Навіть козячу шкуру бачили. І лисицю з лисенятами, на сонечку грілися, — продовжує Людмила Миколаївна. — У нас курей покрали. Качки підуть на річку, вже одна не повертається. Сусідка говорила, що з 15 курочок лишилися тільки шість. Хотіли лисів димом викурити. Запхали в нори старі куфайки, запалили. А їм хоч би хни — не подіяло. Страшно з тими лисами, бо вони заразу кругом розносять, а в кожного діти — ще нападуть. Пішли жалітися до селищного голови, а він сміється, не вірить. Шуткує, щоб обгородили лисиць сєткою та тримали на шуби. Просили дозволити відстріляти їх, є охотнік знайомий. Сказав, що не має права.

Лисячі нори є і в сусідньому селі Шершні.

— Лиси розвелися по всій області. Зараз найбільше їх у Шаргородському районі, — говорить член Українського товариства мисливців та рибалок Дмитро Зацепін, 47 років. — Торік їх майже не відстрілювали, бо подешевшали шкурки. Якщо громада бачить, що лисиць багато, потрібно написати заяву в Товариство мисливців із проханням про відстріл. Ми даємо такий дозвіл або самі виїжджаємо на місце. Відстрілювати хижаків почнемо через два тижні. Останнім часом помічав, що люди ставлять петлі на лисиць, але це вважають браконьєрством. Якщо зловлять правоохоронці, порушать кримінальну справу.

Зараз ви читаєте новину «На відстріл лисиць треба взяти дозвіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути