Ексклюзиви
пʼятниця, 28 вересня 2007 07:03

Мер Шаргорода по радіо вітав із Днем учителя класну керівничку

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Лідія Черешнюк із села Козлівці Шаргородського району переглядає альбом класу нинішнього мера Шаргорода Тимофія Жмурка. Вона пам’ятає усіх своїх випускників
Лідія Черешнюк із села Козлівці Шаргородського району переглядає альбом класу нинішнього мера Шаргорода Тимофія Жмурка. Вона пам’ятає усіх своїх випускників

Класний керівник мера Шаргорода, 52-річного Тимофія Жмурка, пестливо називала хлопця Томіком. 76-річна Лідія Григорівна Черешнюк із села Козлівці Шаргородського району на пенсії вже понад 10 років. Нині живе з сім"єю дочки Олени.

— Дуже тяжко самій, — скаржиться бабуся. — Я звикла, що завжди шум і гам у школі. Це от приболіла, спину скрутило, то Оленка забрала.

Жінка довго шукає серед альбомів потрібний. Може розповісти про кожного учня. Про мера Тимофія Жмурка каже, що він був відмінником.

— Клас Томіка перший зробив випуск у школі з урочистою програмою, — перегортає сторінки випускного альбому. — Самі сценки готовили й пісні співали.

Торти на випускний вечір учні пекли разом з класним керівником.

— Я тоді мала була, але добре це пам"ятаю, — сідає поруч донька вчительки Олена Томчук, 45 років. — Увесь клас до мами прийшов. Вони так ці торти збивали й мастили, що хлопці всі в кремові були. Так смішно.

З тих пір у школі села Козлівка почали святкувати випускні.

— Він мене завжди вітає, — каже Лідія Григорівна про мера Шаргорода. — Троянди дарує. Десять років тому з днем учителя по радіо поздоровив. Якась передача йшла, і тут диктор передав, що будуть вітати вчительку з Козлівської школи. Під час уроку всі повибігали слухати замовлену для мене пісню "Вчителько моя". Потім Тимофій зізнався, шо то він вітав.

Цього року його запрошували на випуск і давали слово як почесному жителю села.

— Він мою дочку Іринку хрестив, — додає Олена Томчук. — А на випуску сказав, що його похресниця — одна з найкращих, і подарував їй золоту цепочку з хрестиком.

У школі 41-річний мер Бара Олександр Козак здавав найбільше металолому.

— Наш клас завжди посідав перше місце по здачі металолому, — розповідає його класний керівник Світлана Танєвська, 69 років. — І всігда найбільше металолому здавав Саша.

Світлана Григорівна вже десять років на пенсії. У школі викладала німецьку мову.

— Саша був тихеньким як мишка, — згадує класний керівник. — Учився сам, за його оцінки ніколи ніхто не просив. Коли після дев"ятого класу подавали документи на медалістів, тільки тоді побачила, що Сашко теж іде на медаль.

У школі Козак найбільше любив історію.

Володі Гройсману по кілька разів за урок ручки мила

— Чотири роки тому Саша організував зустріч. Писав і на Білорусію до своїх однокласників, і в Росію, і навіть в Америку. І мене, і всіх учителів тоді запросили, приємно було, — згадує вчителька.

Перші два роки мер Вінниці Володимир Гройсман навчався у школі N18. Про учня пам"ятають учителі старшого покоління та директор. Вахтер та молоді вчительки заперечно хитають головами.

У класі першої вчительки Гройсмана Таміли Гарбуз немає особливих відзнак і пам"ятних подарунків.

— Він мене так само, як і інших учителів, вітає, — розповідає 54-річна Таміла Трохимівна, — троянди дарує, хіба більше уваги приділяє. Він у нас лише два роки провчився, тому всі кажуть, що його рідна школа N35.

Таміла Трохимівна дає дітям завдання та виходить у коридор.

— Я з його мамою Жанною дружила, — втирає сльози. — Її вже немає з нами. Вона викладала російську мову та літературу в школі. Я так хвилююся, коли про Володю говорю.

За 23 роки вчителювання Таміла Гарбуз привела до першого класу понад 250 дітей.

— Я тільки прийшла працювати, як Володя у мій клас попав, — згадує вона, перебираючи в руках папери. — Маленький такий, чорнявенький. Невередливий, не хуліган. Тоді всі дітки хороші були. Це зараз якісь дуже збуджені, вредні. Чи то може я вже старша стала? — знизує плечима.

Гройсман був старанним.

— Віршики декламував, видно було майбутнього оратора. А ще логічні задачки самий перший рішав, — Таміла Трохимівна замислюється. — Як же ця задачка? "У кожному кутку в кімнаті по коту. Проти кожного кота ще по три коти. Скільки котів у кімнаті?" Він перший руку підняв і правильно відповів. Це ще в першому класі було.

Підбігає дівчинка з зошитом.

— Посидь, зайчик, я зараз прийду, — гладить по голові її Таміла Гарбуз. — Я так дітей люблю. У дочки син Ростиславчик народився. Йому вже сім місяців. То я коло нього, як біля розбитого яйця, бігаю. І так за кожною дитиною в класі. Бувало, Володі Гройсману по кілька разів за урок ручки мила, бо він дуже засмучувався, коли їх чорнилом ляпав.

У школі N18 досі користуються ручками, заправленими чорнилом. Керівництво вважає, що це сприяє виробленню гарного почерку. Гройсман був акуратистом.

— Пальчики в чорнилі для нього — катастрофа, — каже вчителька вже на порозі.

Діти втихомирюються. Другокласники наперебій несуть їй зошити з виконаним завданням.

— У часи Володі діти скромні були, — сміється Таміла. — Пам"ятаю, він із батьками до мене приходив, то дуже соромився. Треба було по кілька разів просити, щоб узяв цукерку. Часи змінюються.

Зараз ви читаєте новину «Мер Шаргорода по радіо вітав із Днем учителя класну керівничку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути