четвер, 10 липня 2008 15:00

Квартиру Андрія Поліщука обікрали вісім разів

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Майстри Андрій та Віктор встановлюють броньовані двері у приватному будинку села Демидівка Жмеринського району. За місяць у селі поставили близько 30 дверей. Найбільше замовлень по встановленню дверей у червні— липні. Люди ставлять їх перед поїздкою на ві
Майстри Андрій та Віктор встановлюють броньовані двері у приватному будинку села Демидівка Жмеринського району. За місяць у селі поставили близько 30 дверей. Найбільше замовлень по встановленню дверей у червні— липні. Люди ставлять їх перед поїздкою на ві

У багатоповерхівці на вул. Першотравневій у місті Хмільнику майже всі вікна із ґратами. Із початку літа в під"їздах не стихає стукіт молотків та дзижчання дрилів — люди ставлять у квартирах броньовані вхідні двері та сигналізацію. За останні два роки будинок обкрадали більш як 15 разів. Злочинців не знайшли. Багатоповерхівка розташована в кінці вулиці, за нею — дачні ділянки та поле.

У трьох під"їздах будинку 80 квартир. Найбільше "дісталося" другому поверху другого під"їзду. Місяць тому обікрали квартиру N26. Винесли побутову техніку та гроші.

— Їздили із сім"єю на три дні в Одесу до сестри, — розповідає Андрій Поліщук, 30 років. — Коли зайшли в хату, були в шоці: все перевернуто. Із цінних речей нічого не пропало. Після попередніх пограбувань я віддаю золото та гроші на зберігання родичам.

Чоловік помітив, що замок у дверях вирізаний за допомогою консервного ключа, а потім поставлений назад, зашпакльований і пофарбований із балончика.

— Хіба я знав, що ті двері такі паршиві? — здивовано каже Андрій. — Я оце сам спробував їх консервним ключем порізати, то вони так круто відкриваються, що  обалдєв.

Квартиру Поліщука за два роки обкрадали вісім разів.

— Спочатку злодії лізли через відкриті форточки й вікна. Вилазили на кришу магазину, — Андрій показує на дах продуктового магазину на першому поверсі. — Загалом мене обікрали на 40 тисяч гривень.

На першому поверсі будинку звертаю увагу на двері, обтягнуті дерматином. Тут живе самотня пенсіонерка 72-річна Галина Іванкова. Незнайомцям дверей не відчиняє.

— Торік обікрали сусідів навпроти, — додає Поліщук. — Винесли фотоапарат, гроші, побутову техніку й м"який куточок. Тепер ця бабка щороку на літо міняє замки в квартирі. Не відчиняє навіть працівникам ЖЕКу і соцзабезу.

Сусіди на верхніх поверхах установили сигналізацію та камери спостереження. Це їх теж не врятувало від крадіжки.

— До мене влізли на третій поверх, — розповідає 40-річна Тетяна Мироненко. — Витягли шкіряний ремінь, 100 гривень і золоту цепочку. Камери спостереження позаліплювали жуйками. Таке враження, що злодюги знали, де вони в нас.

Цього року жінка встановила ґрати на вікнах. Жителі планують поставити домофон.

Два тижні тому обікрали квартиру 40-річного вінничанина Вадима Гриценка. Чоловік живе сім років у багатоквартирному будинку на вул. Винниченка. Має власний бізнес. Дружина працює дизайнером одягу. Рік тому поставили дерев"яні вікна зі склопакетами.

— За цей час нас уже тричі обкрадали, — скаржиться Вадим. — Востаннє украли п"ять тисяч гривень. Рік відкладали на море. Гроші знайшли серед одягу в шафі.

Найбільше крадіжки налякали пенсіонерів. Вони бояться, що заберуть гроші "на чорний день".

— Сусіди ставлять нові двері, що коштують дорожче за наші квартири, — каже пенсіонерка Лідія Артемівна, 73 роки.

Улітку найбільше квартирних крадіжок.

— Найчастіше оббирають квартири на першому й останньому поверхах, — зазначає Віталій Очеретний, начальник карного розшуку Замостянського відділу міліції. — Незалежно від поверху, зловмисники найчастіше переламують серцевину циліндричних замків.

Крадії лізуть переважно в ті квартири, де стоять кондиціонери, пластикові вікна та дорогі двері.

— Часто люди самі винні в тому, що їх обкрадають, — каже Очеретний. — Не раз чув, як у компаніях розказують про інтер"єр, апаратуру, де що стоїть. Розказують це з такими дрібницями, що злодій спокійно зможе зорієнтуватися у квартирі.

Із початку року в області зареєстровано 350 крадіжок. Із них 244 розкрито.


Найбільше речових крадіжок улітку припадає на ринки. Злодії оббирають як покупців, так і продавців.

— На тому тижні мене обікрали у тролейбусі, — розповідає 45-річна Ірина Виноградова. — Їхала на базар, мала купити огірків на закрутку. Мала 300 гривень. Зайшла через задні двері. Ще здивувалася: середина пуста, а тут така тиснява. Коли вийшла, побачила, що кошельок із сумки зник.

На базарах здебільшого крадуть речі та фрукти.

— За день можуть поцупити кілограм персиків, — каже продавець Ірина, прізвища жінка не називає. — Найчастіше це циганські діти чи циганки.

Центральний ринок охороняють приватні охоронці. Щодня надходить до 10 скарг про крадіжки.

— Якщо потерпілий вказує точні прикмети злодія, можемо одразу затримати, — пояснює охоронець Віталій Марченко, 30 років. — Найчастіше зі скаргами приходять літні жінки та підлітки.

Інспектори патрульної служби не пускають до залізничного вокзалу бомжів та п"яниць. Пасажирам радять здати валізи до камери схову.

Про крадіжку треба одразу повідомити патруль. Якщо обікрали в потязі — провідника. Кожен поїзд супроводжує міліція. Вони приймуть заяву потерпілого. У супроводі правоохоронця допоможуть оглянути потяг та пасажирів. Якщо злодія серед них немає, на першій зупинці його прикмети передадуть усім підрозділам міліції на залізниці.

Крадії шукають золото та гроші

— Можу запевнити, що у Жмеринці квартирних крадіїв немає, — каже начальник міліції Жмеринського району Геннадій Ткачук, 37 років. — Торік тривала всеобласна операція "Квартира", зусиллями якої переловили таких злодіїв. Операція щорічна, та в 2007-му ми попрацювали ефективніше. Інколи, звісно, можуть приїхати крадії-"гастролери", та це поодинокі випадки.
— Раніше дійсно була проблема з квартирними крадіями, але тепер ситуація покращилася, — додає начальник кримінального розшуку Замостянського райвідділу Віталій Очеретний. — Із початку року по нашому округу звернулося до 40 потерпілих. Люди купують дешеві замки, чим і приманюють злочинців. А ті вже не виносять техніку чи одяг, а крадуть гроші та золото — те, що поміститься в кишеню.

Аріна КАНТОНІСТОВА

Зараз ви читаєте новину «Квартиру Андрія Поліщука обікрали вісім разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути