Ексклюзиви
пʼятниця, 28 вересня 2007 07:09

Із області до армії заберуть 1 тисячу 140 хлопців

Автор: фото: Максим КАВУН
  Лікар Леонід Токовий, 57 років, оглядає призовників у Калинівському військкоматі. Із батьків 140 хлопців лише одна мама прийшла 26 вересня сказати, що за станом здоров’я сина не можна брати в армію
Лікар Леонід Токовий, 57 років, оглядає призовників у Калинівському військкоматі. Із батьків 140 хлопців лише одна мама прийшла 26 вересня сказати, що за станом здоров’я сина не можна брати в армію

У коридорі Калинівського військкомату 140 напіводягнених юнаків. Перед медоглядом вони отримують особові картки. Цікавлюся, чи хочуть до армії.

— Да, — вигукує кілька чоловік. Інші згоду підтверджують тихим "угу-у".

Сивий чоловік у цивільному приймає документи. Нагадує всім, що військова служба поки є обов"язковою.

— Хочу своїй дитині альбом дембельський показати. Щоб знав, що папа був настоящим мужчиною, — пояснює 18-річний Артем Мельников. — Якщо син спитає, чого я в армії не служив, що я йому скажу?

Хлопці голосно сміються.

— Є можливість "відкосити", але я ну... просто не захтів, — плутається через погляди присутніх 18-річний Олександр Пугач. — На подлодці хотів служити, але там рост тільки до 1,7 метра можна. А в мене майже два.

Військовий комісар Калинівського району 41-річний Володимир Волобуєв говорить, що є можливість вибрати кращих.

— Набір не такий великий. До армії підуть 60 із 470 призовників. Тим, хто не хоче, можемо надати відстрочку, — запевняє він.

У кімнаті медкомісії троє юнаків у плавках і шкарпетках. До начальника відділу призову обласного військкомату 37-річного Костянтина Бурячка підходить чорнявий хлопець.

— То дитині, кажеш, уже три роки? — гортає папери. — Кажи, хочеш служити? То дуже, чи ні? — допитується майор.

— Не дуже, — майже шепоче 22-річний Вадим Хоминчук.

— Ми розглянемо твій випадок, — начальник ставить відмітку в документах. — Якщо не буде можливості проходити службу поблизу дому, можливо, не служитимеш.

Цього року з Вінниччини до армії піде 1 тис. 140 хлопців. Усього в області проживає 15 тис. 874 юнаків призовного віку.

— Ми можемо собі дозволити вибирати, й не беремо тих, хто під слідством чи відсидів за злочини, — говорить виконувач обов"язків комісара Вінницького обласного військкомату 35-річний Валерій Куценко. — Нині до армії йдуть тільки ті, хто хоче служити. Приводів для відстрочок більш ніж достатньо.

Чоловік дістає роздрукований закон про відстрочку на трьох аркушах. Найбільше шансів не потрапити до армії мають ті, хто здобуває вищу освіту, має проблеми зі здоров"ям чи доглядає за дитиною.

Зараз ви читаєте новину «Із області до армії заберуть 1 тисячу 140 хлопців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути