четвер, 20 березня 2008 19:14

Газову установку для авто поставлять за день

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Вінничанин Ваагн Тартан встановлює газову установку на мікроавтобус-”газельку”. Монтаж і чотири полегшені балони обійшлися власнику в 8900 гривень
Вінничанин Ваагн Тартан встановлює газову установку на мікроавтобус-”газельку”. Монтаж і чотири полегшені балони обійшлися власнику в 8900 гривень

За місяць вінницька компанія "Автометан" встановлює майже 30 газових установок на легкові та вантажні автомобілі. Таке паливо втричі дешевше за бензин. Водії кажуть, що обладнання окупається за півроку.

Нині куб метану на заправках коштує в середньому 2,15 грн, а літр бензину А-95 — 5,80. Замість нього переобладнане авто "їсть" трохи менше куба стиснутого газу.

— Установка системи із циліндричним балоном на 13 кубів для інжекторного двигуна коштує 4850 гривень, для карбюраторного — 4750, — розповідає менеджер компанії "Автометан" 24-річний Павло Дрибущак. — Ставимо її протягом дня. Також видаємо всі необхідні документи для реєстрації в Державтоінспекції.

Вінничанин 29-річний Олексій Гомель таксує автомобілем "Деу Ланос". Торік у листопаді переобладнав машину на газ. За роботу та переоформлення документів заплатив 5400 грн.

— Установка окупилася за два місяці, — каже Олексій. — Щодня їжджу майже 300 кілометрів. Раніше на бензин тратив 130 гривень у день, тепер лише 50. На днях був у Києві. Дорога туди і назад обійшлася в менше 100 гривень. Єдиний недолік: в автомобіля на метані менший запас ходу, потрібно частіше заправлятися.

Олексій каже, що перевести машину на газ порадив батько. Він переобладнав старі "жигулі" два роки тому.

— Таке обладнання стає популярним, — пояснює Павло Дрибущак. — Метанових заправок більшає. Люди бачать, як постійно росте ціна на бензин, і шукають альтернативу.

Фірма "Автометан" встановлює італійські газові системи. Гарантійний термін на обладнання й технічне обслуговування — рік.

40-річний Володимир Багрій із Шаргорода переобладнав вантажний автомобіль із дизельним двигуном.

— Я заробляю машиною. Дизпаливо зараз майже в рівні з бензином, — скаржиться він. — Переробляв машину протягом двох днів. Заплатив 12 тисяч гривень. Частину суми взяв у кредит, але навіть під 30 відсотків річних це вигідно. Балони поставили під кузов. Єдине треба знати, де заправки.

Директор компанії "Автометан" 30-річний Віктор Чернобровий каже, що переобладнані машини можуть їздити як на метані, так і на бензині. Двигун на метані зношується на 30–40% менше. Газ не так сушить систему, як бензин, та містить менше шкідливих домішок. Метан вигідніший за пропан, бо дешевший. При згоранні забезпечує більшу потужність двигуна.

Зараз ви читаєте новину «Газову установку для авто поставлять за день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути