середа, 04 червня 2008 18:23

Доїльний апарат окупиться за півроку

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Слюсар-збиральник Брацлавського заводу доїльних апаратів 57-річний Олег Петринчук показує, як регулювати тиск у бідоні, майстрові збиральної дільниці Тетяні Галушко. Цей апарат коштує 3,7 тисячі гривень. Тримають його, щоб показувати селянам-покупцям
Слюсар-збиральник Брацлавського заводу доїльних апаратів 57-річний Олег Петринчук показує, як регулювати тиск у бідоні, майстрові збиральної дільниці Тетяні Галушко. Цей апарат коштує 3,7 тисячі гривень. Тримають його, щоб показувати селянам-покупцям

На Вінниччині 80% молока виробляють селяни. Переважно вони доять корів уручну. Через це українське молоко забруднене мікроорганізмами більше за європейське. Наші молокопродукти не купують у Європі, бо вважають їх небезпечними для здоров"я.

— Після вступу до СОТ здоєне вручну молоко не випустять за кордон, — вважає голова Вінницької облради Григорій Заболотний. — У Європі всі давно користуються доїльними апаратами. Це економить працю селян і дає чистіше молоко.

Найпростіший доїльний апарат коштує 3,7 тис. грн. Ним можна доїти лише одну корову. За годину один працівник може здоїти вісім корів.

— За нашими підрахунками, такий апарат окупиться менше, ніж за півроку, — говорить директор Брацлавського заводу доїльних апаратів Микола Михайленко. Це підприємство — єдине в Україні, що випускає доїльні установки. — Згодом таке молоко прийматимуть дорожче, ніж надоєне вручну. Із доїльним апаратом селянин на дві корови буде затрачувати менше сил і часу, ніж без нього на одну корову.

Вітчизняні апарати вчетверо дешевші за іноземні.

— Поступаються закордонним вони хіба що в дизайні, — переконує Микола Михайленко. — Ми експортуємо їх у Білорусь, Росію, Молдову, Казахстан, Європу. Вчимо кожного покупця, як користуватися.

На заводі випускають кілька доїльних апаратів різної модифікації. Є машини для великих ферм. Працівники спеціально розробляють плани для сільськогосподарських підприємств, які в майбутньому можуть вирости. Для них монтують кількасот доїльних апаратів із розрахунком, щоб цю кількість можна було подвоїти.

Майстер збиральної дільниці 42-річна Тетяна Галушко вивозить у цех готовий доїльний апарат найпростішої конструкції. Він схожий на чотириколісний візок із мотором і металевим бідоном. Від кришки тягнеться довгий шланг.

— Спочатку випускаємо з бідона повітря, — Галушко відкриває краник і показує на круглий вимірювач тиску над бідоном. — Дійниці під"єднуються до дійок. Вони присосуються за рахунок вакууму. Потім вмикаємо апарат.

Машина починає гуркотіти, наче пилосос. Тетяна Галушко запевняє, що корови швидко звикають до цього звуку і не бояться його. Жінка встромляє чотири пальці в дійниці. Усередині пристрій злегка масажує пальці. Так корів доять.

— Коли корова видоєна, апарат відключають. Молоко з бідона зливають. Сам апарат легко миється, — Галушко опускає чотири дійниці у відро й натискає іншу кнопку. — Апарат втягує воду. Потім залишається лише сполоснути бідон.

Також підприємство виготовляє доїльні апарати для кіз. Принцип їх роботи аналогічний. Дійниці мають менший діаметр.

Зараз ви читаєте новину «Доїльний апарат окупиться за півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути