пʼятниця, 21 вересня 2007 07:06

До зими утеплять 12 вінницьких панельок

"Уже чотири роки просимо поремонтувати дім, — скаржиться мешканка вінницької 14-поверхівки на вул. Келецькій Ірина Куйбишева, 49 років. — У ЖЕКу постійно кажуть, що немає коштів. Торік позаклеювали вікна, а вітер через щелі по квартирі гуляв. Шви між плитами якраз на рівні полу, в ноги дуже холодно. Ми навіть стіни одіялом завішували, щоб не так дуло".

У Вінниці 130 панельних будинків потребують утеплення. Більшість із них збудували у 80-ті роки в мікрорайоні Вишенька. Відтоді між бетонними плитами розгерметизувалися шви — цементний розчин повідпадав, каучукові утеплювачі потріскалися. У морози бетон руйнує замерзла вода. Іржавіє метал кріплень між панелями.

Цього року за гроші міського бюджету відремонтували вісім будинків: на вул. Келецькій, 131, 144, вул. Юності, 146, 146а, 124, 115 та три будинки на 600-річчя.

Нині закінчують утеплювати 9-поверхівку на вул. Келецькій, 128. На це виділили 80 тис. грн.

— Будівлі лише 25 років, але в міжпанельних швах були дірки. Через те сирість і цвіль у квартирах, — розповідає начальник ЖЕКу N7 Юрій Остапчук.

Професійні вінницькі альпіністи 29-річний Віталій Козійчук та 27-річний Вадим Тищук спускаються з даху багатоповерхівок на мотузках і заливають шви монтажною піною жовтого кольору. Перед тим вони шпателем розчищали від старого розчину місця стику плит. Половину будинку утеплили раніше. Після їхньої роботи шви мають сірий колір, бо вкриті зверху гермобутилом на каучуковій основі.

Чоловіки використовують альпіністське спорядження й електролобзик. Обов"язково чіпляють страховку — спеціальну мотузку, якою прив"язують альпініста на випадок обриву основної.

— Колись любили лазити в горах, займалися туристичним альпінізмом, — розповідає Віталій Козійчук. — Комплект cпорядження купив 10 років тому. Тоді віддав за нього 250 доларів.

На дев"ятиповерхівку з двома під"їздами хлопці витрачають два тижні. За ремонт такого будинку їм платять по 2,5 тис. грн. За 14-поверхівку обіцяють заплатити по 4 тис. грн.

Наймає альпіністів підприємство "Укрспецкомплекс". Воно має дозвіл на роботи у висотках й виграло тендер на ремонт.

— Можемо працювати цілий рік, — розповідає директор фірми 42-річний Віталій Дружинін. — Заважає лише дощ та мороз понад 20 градусів.

На свою роботу підрядники дають гарантію вісім років.

Для утеплення будинку монтажну піну та гермобутил беруть у ЖЕКу. У середньому на дев"ятиповерховий будинок потрібно 50 пляшок піни та 30 гермобутилу. Його випускають у спеціальних пляшках із дозатором.

У понеділок 24 вересня розпочнуть ремонт двох 14-поверхівок на вул. Келецькій, 134, 129. На ремонт одного будинку потрібно 100 тис. грн.

У Вінниці 342 панельні будинки.

Після ремонту стало тепліше

— Мій будинок саме ремонтують, — розповідає мешканка вінницької дев"ятиповерхівки на вул. Келецькій, 128 Людмила Поліщук, 46 років. — Торік відремонтували моїм родичам будинок на 600-річчя. У них углова квартира, до ремонту будинку натягували на себе й шуби, й куфайки, а минулої зими було на цілих шість градусів тепліше. Думаю, і в нас тепло стане.
Іноді господарі замовляють утеплення швів власних квартир через фірми, але такі замовлення коштують дорожче.
— Позаминулої зими в квартирі було настільки холодно, що нам прийшлося замовляти альпіністів самостійно, — розповідає мешканець дев"ятиповерхівки на вул. Стельмаха, 156 Генадій Прокопчук, 39 років. — Ми мали їхню візитку, бо раніше вони встановлювали нам антену. Їхні послуги разом із покупкою монтажної піни та гермобутилу нам обійшлися в 1,5 тисячі гривень. Утеплили з вулиці тільки ту частину стіни, яку займає наша двокімнатна квартира. Стало набагато тепліше. У квартирі пропав протяг.

Зараз ви читаєте новину «До зими утеплять 12 вінницьких панельок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути