четвер, 31 грудня 2009 16:38

Через будівництво гідроелектростанції відселили 20 сімей

Автор: фото: Оксана ГАЙСИН
  Зараз на Глибочанській гідроелектростанції у Тростянецькому районі працює 10 людей. Вони мають середню зарплату близько двох тисяч гривень
Зараз на Глибочанській гідроелектростанції у Тростянецькому районі працює 10 людей. Вони мають середню зарплату близько двох тисяч гривень

50 років тому 31 грудня 1959 року о 23.00 запустили перший генератор Глибочанської гідроелектростанції.

— Усім, хто жив попід берег Бугу, оголосили, що їх обійстя потраплять у зону затоплення. Бо будуватимуть гідроелектростанцію. Під новобудови виділили вуличку, зараз вона називається Степова, — розповідає Тетяна Печериця з села Глибочок Тростянецького району. — Давали також людям землі, де пустували городи. Будувалася ГЕС, будувалися люди.

— Батьківську хату оцінили в 12 тисяч карбованців, дали на будівництво 9 тисяч, також давали будматеріали — дерево, — пригадує Степан Печериця. 1958-го я йшов в армію ще з нашої старої хати, а повернувся вже в нову.

Загалом, із берега Південного Бугу переселили два десятки родин.

— Без світла ми тоді довго сиділи. Десь уже 1962-го нам кинули електролінію, — пригадує 85-річна Марія Гедзюк.

На будівництво Глибочанської ГЕС, яка була оголошена міжколгоспною, з"їжджалися селяни з навколишніх сіл. Щось перевозили возами, щось перетягували руками.

Той запуск був для галочки

— Так було, доки гумористи Штепсель і Тарапунька на весь Союз не зіронізували з приводу будівництва. Мовляв, у Глибочанську гідроелектростанцію вже вкинули 50 мільйонів, а її ще й з-під води не видно, — розповідає Іван Сухина, начальник дільниці, куди входять гідроелектростанції в Глибочку, Брацлаві, Дмитренках Гайсинського району і Чернятці Бершадського району. — Тоді станція стала державною і будівництво пожвавішало.

31 грудня 1959 року о 23. 00 запустили перший генератор. Із цього приводу в Глибочок приїхало обласне керівництво, але особливих святкувань не було.

— Той запуск був для галочки, — усміхається Іван Сухина. — Генератор пропрацював 10 хвилин, загорілася на щитовій червона лампочка, і все відключили. Тільки через два-три місяці налагоджувальних робіт відбувся реальний запуск. Ну, і ще два роки станцію добудовували.

Раніше на Глибочанській ГЕС працювали понад 20 працівників, тепер із начальником — 10 осіб. П"ятеро електромонтерів головного щита управління, три слюсарі, прибиральниця.

— Маємо три генератори, потужністю 2,5 мегават, — проводить чистими приміщеннями станції черговий Олександр Делюкін. — Тут у залі лише їх верхівки, а нижче — ще два поверхи. Загальна висота генератора приблизно 10 метрів, діаметр турбіни — 2,1 метра.

Глибочанська ГЕС — в оренді товариства "Енергоінвест". Ця фірма має 12 гідроелектростанцій по всій Україні. Питома вага Глибочанської серед них — 49%.

— Два місяці, як електроенергію в нас купують за "зеленим тарифом", який держава встановила для об"єктів електроенергетики, котрі використовують альтернативні джерела енергії, — говорить Сухина. — Ми — екологічно чисте виробництво, тому наша електроенергія трохи дорожча іншої. Також "зелений тариф" дає нам право працювати цілодобово, а не лише, як раніше, у години пік.

У Вінницькій області працюють сім гідроелектростанцій — Сутиська, Сабарівська, Брацлавська, Дмитренківська, Ладижинська, Глибочанська і Чернятська. Найпотужніші з них — Ладижинська і Глибочанська.

Зараз ви читаєте новину «Через будівництво гідроелектростанції відселили 20 сімей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути