вівторок, 05 серпня 2008 17:38

Будинок Миколи Зінкевича підтоплювало п"ять разів

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Робітники  Михайло (у дверях) і Олександр розчищають від намулу кухню у будинку колишнього мера Могилева-Подільського Петра Бровка. Кухня розташована на 1-му поверсі двоповерхового будинку, її затопило по саму стелю. Зіпсувалися холодильник, пральна машин
Робітники Михайло (у дверях) і Олександр розчищають від намулу кухню у будинку колишнього мера Могилева-Подільського Петра Бровка. Кухня розташована на 1-му поверсі двоповерхового будинку, її затопило по саму стелю. Зіпсувалися холодильник, пральна машин

Учитель фізкультури 55-річний Микола Зінкевич із міста Могилів-Подільський Вінниччини живе на березі Дністра. За 50 років хату чоловіка підтоплювало п"ять разів.

— 1969-го будинок затопило по кришу, — показує господар на дах. — Тоді ще дамби тута не було. Як тільки піде сильний дощ так і топить. Но тоді збитки не такі страшні були. Нас попереджали про підтоплення. Ми складали манатки й шурували на верх, у гори.

У середу на вулицях Могилева-Подільського пожежні машини відкачували воду з підвалів і погребів будинків над річкою. Люди викидали зіпсовані меблі, побутову техніку, сміття. Повертатися в помешкання не поспішають. Вода нанесла мулу, сміття, стовбурів дерев.

— Із будинку сусідів вивезли почті два камази сміття, — каже 66-річна Віра Антонюк. Вона із онукою ночує в знайомих в іншому кінці міста. — А сморід який. Тут же не можливо втриматися, ілом усе позаносило.

Двоповерховий будинок колишнього мера Петра Бровка підтопило до другого поверху. Подружжя Бровків витирає залишки намулу.

— Прийшлося викинути шведську стінку й суперкласну чеську кухню, — розповідає чоловік.

Замість автомобілів у гаражах припарковані надувні човни.

— Як тільки затопило, надувні лодки подорожчали у два рази, — говорить Володимир Вацавай. — Хитріші їздили у Вінницю, там скуповувалися — тут продавали.

Компенсацію за підтоплені машини людям не повертатимуть. Виплачують тисячу гривень постраждалим. У кого будинок був підтоплений по вікна заплатять по 15 тис. грн, за зруйнований — 50 тис.

— Є розпорядження, що всім хто постраждав виплачуватимуть по 5 тисяч гривень, — каже міський голова Могилева-Подільського Михайло Саволюк. — Ті, кому видали по тисячі доотримають гроші. Решті виплатять одразу всю суму.

Гроші видають на пошті. Ажіотажу немає. Люди стоять у черзі. Тим, кому важко ходити, поштарі приносять компенсацію додому.

У магазинах найбільше розкуповують мінеральну воду та хліб.

— Два дні тому буханка хліба була 5 гривень, — зауважує Микола Зінкевич. — Після того як приїхав Домбровський, магазини стали перевіряти. Трохи позакривали. Зара в центрі хліб подешевшав, а лікарства в аптеці так і залишилися дорогі. У мене жінка діабетчиця. Я їй каплі до повені купляв по 3.10, а счас вони — 7.60.

У Могилеві-Подільському відновили електропостачання. Частина жителів міста користується газо- та водопроводом.

Зараз ви читаєте новину «Будинок Миколи Зінкевича підтоплювало п"ять разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути