Ексклюзиви
пʼятниця, 11 квітня 2008 17:10

Бізнесмени замість діамантів вставляють у персні шматочки метеоритів

Автор: фото:Надія ШТУПУН
  Директор вінницького планетарію Марія Левченко: ”Один із моїх учнів, Володя Шабрай, відкрив невідому раніше зірку. На жаль, він не знав, що потрібно повідомляти про це в Центр астрономії”
Директор вінницького планетарію Марія Левченко: ”Один із моїх учнів, Володя Шабрай, відкрив невідому раніше зірку. На жаль, він не знав, що потрібно повідомляти про це в Центр астрономії”

У 60-ті роки до Вінниці часто приїжджали радянські космонавти, щоб замовити на заводі "Термінал" деталі до космічних кораблів. На честь астронавтів у Вінниці назвали проспект і встановили пам"ятник — колись діючий літак. Директор вінницького планетарію Марія Левченко, 66 років, шкодує, що діти більше не мріють стати космонавтами.

— Я з космонавтами бачилася. Георгій Гречко розповідав, що в космосі постійне відчуття, ніби вас за ноги прив"язали і крутять. Голова в півтора рази стає більшою від прилитої крові. А їсти треба себе заставляти. Інколи їжу доводилося пальцями в горло запихати.

Ви відкрили свою зорю?

— Особисто я — ні. Один із моїх учнів, Володя Шабрай, відкрив невідому раніше зірку. Він до мене на уроки з першого класу ходив. Сяде скраєчку і слухає. Так захопився, що батько змушений був купляти йому телескоп. Через той телескоп і побачив невідому нікому зорю. На жаль, він не знав, що потрібно повідомляти про це в Центр астрономії. Буквально за кілька днів зовсім інший чоловік заявив про відкриття тієї ж зірки.

Чи є на небі зорі, названі на честь Вінниці або вінничан?

— Зірок немає. А от астероїдів достатньо. Один із них названий на честь колишнього ректора педуніверситету Никифора Шунди — "Шунда". Є астероїди на честь самого педуніверситету — "Уні Вінниця", хірурга Миколи Пирогова — "Пирогов".

Які особливі експонати є у вінницькому планетарії?

— Наша гордість — трьохкілограмовий уламок метеориту, який впав на землю 1947 року. Я випросила його в Москві. Вони тоді ще не знали, що метеорити будуть коштувати дорожче алмазів. Зараз за один грам беруть до тисячі доларів. У бізнесменів нова мода — носити замість алмазів у перснях кусочки метеориту. Вірять, що вони приносить щастя та удачу. Мені кілька разів пропонували продати метеорит. Я не погодилася. Відправляю всіх шукати залишки метеориту в село Лугова Іллінецького району Вінниччини. Я тих камінців понабираю і всім знайомим дарую.

Коли може впасти на Землю наступний метеорит?

— Учені вирахували, що у 2029 році на Землю впаде астероїд Апофіз, уламок загиблої планети Фаетон. За величиною він приблизно такий же, як астероїд, який багато тисяч років впав поблизу теперішнього села Лугова. Розмір у діаметрі 300–350 метрів. Кратер від його падіння в діаметрі був більше восьми кілометрів. Якщо Апофіз впаде на якесь місто — це буде катастрофа. Учені оголосили конкурс на кращий проект, який може відвернути зіткнення. Перша премія — 50 тисяч доларів, друга — 25 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «Бізнесмени замість діамантів вставляють у персні шматочки метеоритів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути