Ексклюзиви
понеділок, 03 грудня 2007 19:07

Аналізи на ВІЛ брали посеред вулиці

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Вінничанин Максим Пугачов усередині бусу Вінницького обласного центру СНІДу під час акції 1 грудня. Чоловік погодився пройти аналіз на ВІЛ. Здану ним кров із пробірки набирають спеціальним приладом, щоб капнути на паперову стрічку експрес-тесту
Вінничанин Максим Пугачов усередині бусу Вінницького обласного центру СНІДу під час акції 1 грудня. Чоловік погодився пройти аналіз на ВІЛ. Здану ним кров із пробірки набирають спеціальним приладом, щоб капнути на паперову стрічку експрес-тесту

"Тринадцятий, хто тринадцятий? — гукає з бусу психолог обласного центру СНІДу В"ячеслав Гурковський, 23 роки. — Є вже ваш результат. Усе гаразд — він негативний".

29-річна Людмила Гайдишина посміхається й ніжно гладить свій живіт. Жінка на шостому місяці вагітності.

— Проходила вулицею, запропонували перевіритися на ВІЛ, — каже Людмила. — У пологовому проходила всі аналізи, та почула, що захворіти СНІДом можна і в манікюрному салоні. Злякалася страшно, бо місяців чотири тому випадково зайшла в один. Так мені там всі пальці порізали.

1 грудня відзначали день толерантності до ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД. Навпроти  телерадіокомпанії "ВДТ-6" у суботу стояв білий бус із синьою стрічкою. У ньому працівники Вінницького обласного центру СНІДу для охочих аналізують кров на ці захворювання за 15 хв.

До машини підходить 31-річний будівельник Максим Пугачов. Двоє дівчат-медиків пояснюють, що спочатку він має поспілкуватися з психологом. Чоловік заходить усередину. У нього розпитують, як давно мав секс без презервативу, чи не приймає наркотики, як себе почуває. 26-річна фельдшер-лаборант Інна Глухова просить його закачати по лікоть правий рукав.

— Ми використовуємо все стерильне, можете не переживати, — каже Глухова. — Деякі бояться, що ми в них використаним шприцом кров візьмемо.

У Максима татуювання великої мурахи перед ліктевим згином.

— Набив його кілька років тому в Аргентині, на заробітках, — розповідає лаборанту Максим, поки в нього беруть із вени 5 мл крові. — Я сам по натурі трудяга, як та мураха.

Кров при ньому наносять на вузеньку паперову стрічку.

— А експрес-аналіз чимось подібний до тесту на вагітність, — коментує 24-річна медсестра Олеся Волошина. — Через 15–20 хвилин у залежності від результату має проявитися одна чи дві смужки.

Максим виходить на вулицю, запалює сигарету.

— Чесно кажучи, про СНІД особливо не задумувався, — випускаючи дим, каже чоловік. — Страшно чогось стало. Хочу перерахувати в голові всі можливі ситуації. Не можу, все як у тумані.

За годину пройти аналізи погодилися дев"ять вінничан віком від 20 до 35 років. Серед них одна дівчина.

— Коли чують про СНІД, майже всі одразу в обличчі змінюються, — каже психолог Гурковський роздаючи перехожим брошурки з інформацією. — Дивляться на тебе, ніби із запитанням, а сам хворієш? Мало людей погоджується пройти тест. Соромляться.

За весь день протестували 60 чоловік. У жодного з них позитивного результату не виявили.

— Аналізи дають 99 відсотків достовірної інформації. Кров ми ще раз тестуємо в нашому центрі, — пояснює В"ячеслав Гурковський. — Паспорт ні в кого не просимо. У кого є бажання, то залишає свій телефон.

Зараз ви читаєте новину «Аналізи на ВІЛ брали посеред вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути