четвер, 03 грудня 2009 18:11

"Я не обіцяю кращого життя вже завтра вранці"

Автор: фото: Олег ГІРІН
  Арсеній Яценюк став на шлях не просто боротьби, а війни з корупцією
Арсеній Яценюк став на шлях не просто боротьби, а війни з корупцією

Східна Україна, яку ще недавно часто називали "не його регіоном", зустріла Арсенія Яценюка зацікавлено і була готова до спілкування. Луганськ, Сіверськодонецьк, Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Донецьк, Маріуполь це підтвердили.

Найскладнішим було не вибитися з графіка поїздки. Адже один мітинг-телеміст Яценюка охоплював одразу десяток міст і райцентрів області. Такі телемости — з трансляцією та прямими включеннями між площами — вже стали "фірмовою" ознакою поїздок кандидата. Запитань було багато, тож "збори" часом затягувалися "до останнього". Багато є людей, які розчарувалися і в "біло-синіх", і в "помаранчевих". Вони йшли на зустріч із Яценюком, аби переконатися — третій варіант існує всупереч активно нав"язуваному вибору між Януковичем і Тимошенко. Про це йшлося у Харківській, Луганській, Дніпропетровській областях, де минулого тижня побував Арсеній Петрович.

— Чи ви сприятимете тому, щоб ми тут, на місцях, голосували не за партійні списки, а за конкретних людей? — по-шахтарському прямо питають на зустрічах у Луганській області.

— Подивіться списки до місцевих рад, — емоційно відповідає Яценюк. — Там, особливо в обласних радах, 30 відсотків тих, хто ніколи не проживав на території цієї області. Хіба він думатиме про регіон? У нього ж там коріння немає, жодного стосунку до цієї області. Є інше: партійні боси дали команду поділити землю. Так точно, поділили! Дали команду зібрати кошти на свої об"єкти капітального будівництва — віддали. Дали команду "правильно" провести тендер і відправити гроші тільки на "правильні" фірми — зробили. Ви повинні голосувати за прізвище, а не за клан, який ховається під назвою партії.

Арсеній Яценюк має намір домогтися зміни системи голосування, аби за кожним округом було закріплено конкретного депутата.

Серед найгостріших пролунало й запитання про долю вугледобувної галузі.

— Ви говорили про енергетичну безпеку країни, про електроенергію, про газ. А чому мовчали про вугілля? — цікавляться в Яценюка в Лисичанську. — Чи є перспектива у вугільної промисловості, якщо ви станете президентом країни?

Держава зобов"язана інвестувати у високоефективні шахти

— Як же можна було мовчати про вугілля в Луганську й Донецьку? Ви ж наступного разу мене сюди не пустите, — жартує Арсеній Петрович. — Думаєте, у вугільній галузі щось інакше, ніж у країні загалом? Ідуть мільярдні дотації. Куди вони йдуть? Найперше, тим людям, які контролюють енергетичний сектор. Тим, хто біля уряду. Тим, хто фактично наживається. Де гроші на реконструкцію шахт? Де кошти на інвестиції? Де якість вугілля? Щороку вона дедалі гірша. Тому необхідно, по-перше, перейти на світові стандарти якості вугілля. Калорійність. Друге: всі мусять бути у рівних умовах. Державна і приватна шахти повинні мати рівний доступ до продажу вугілля на теплоелектростанції. Третє — це інвестиції. Держава зобов"язана інвестувати у високоефективні шахти. Саме за рахунок їх треба збільшувати кількість працюючих і перерозподіляти кошти між неефективними й ефективними шахтами. Оце мої завдання у вугільній галузі.

Коксівне вугілля вже імпортується, скаржиться Арсеній Яценюк.

— Хто це робить? Ті, хто б"ють себе в груди і розповідають, як вони борються за Україну, — каже політик. — Розповідають, як хочуть допомогти Луганську і Донецьку. То чому ж ви тягнете вугілля з Австралії? Чому ж ви тягнете вугілля з Росії? Чому ж ви не видобуваєте вугілля тут, не використовуєте українське? Покращуйте якість, займайтеся власною галуззю, допомагайте людям — і тоді зміниться економічна ситуація.

У Дніпропетровську в Арсенія Яценюка питають, чим він відрізняється від решти кандидатів у президенти.

— Я не обіцяю кращого життя вже завтра вранці, — відповідає політик. — Але я знаю, як зробити майбутнє. Я чітко говорю, що це процес, який передбачає, з одного боку, волю президента, а з іншого — бажання та енергію 46 мільйонів громадян. І я чітко став на шлях не просто боротьби, а війни з корупцією. Я до цих справ ніколи не був причетний. Моє головне завдання — щоб ми виграли війну з корупцією.

Розходячись після мітингу, жителі ділилися враженнями. Особливо відзначали щирість кандидата: "Не обіцяв золоті гори, не брехав. Молодець!"

Зараз ви читаєте новину «"Я не обіцяю кращого життя вже завтра вранці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути