вівторок, 11 жовтня 2011 18:43
Віктор Чумак
Віктор Чумак
Директор Українського інституту публічної політики

Тимошенко світить або декриміналізація, або фобія "регіоналів"

Вирок Юлії Тимошенко про 7 років ув'язнення був абсолютно очікуваним. Виправдувальний вирок був би більшою несподіванкою, ніж обвинувачувальний. Влада не просто хоче позбутися Тимошенко, а взагалі хоче не мати конкуренції. Заява Олександра Єфремова про те, що Партія регіонів не має конкурентів, потрапляє у цей контекст.

Якщо говорити про наслідки рішення Печерського суду, то є два варіанти розвитку подій.

Позитивний. Протягом 10 днів, до візиту президента Віктора Януковича у Брюссель, Верховна Рада декриміналізує статтю, яку інкримінують екс-прем'єру, і всі будуть щасливі. Європа скаже, що Україна змогла зробити політично правильний вибір, влада не впаде обличчям у багнюку, не призупинить процес, а скаже, що процеси у юридичній площині все ж відбулись. Тоді у мізках частини виборців закарбовується, що Тимошенко була засуджена і все таки вона злочинець. Решта скаже, що вона таки змогла передавити Януковича, тому що вийшла на свободу. У партії "Батьківщина" є певний "ядерний електорат", який нікуди не зникне. Це ті, хто підтримує її за будь-яких умов. Всі умови європейців - Тимошенко на свободі і в політиці - будуть виконані. Процес євроінтеграції не буде гальмуватися, а просуватиметься далі.

Негативний. Політичні страхи і фобії беруть верх над інтересами держави, економічними, бізнесовими тощо. Тимошенко залишається обвинуваченою і йде правовим шляхом через апеляцію, касацію, європейські суди, а візит Віктора Януковича у ЄС стає вже зайвим. Тоді реалізується інший сценарій, який, можливо, був розроблений на зустрічі "трьох президентів" у Москві - Володимира Путіна, Дмитра Медведєва і Віктора Януковича. Про що керівники країн розмовляли, крім газових домовленостей, ми не знаємо. Можливо, домовленості були більш глибокі і сьогоднішній вирок - їхній результат.

Дехто з опозиціонерів вже побоюється міжнародної ізоляції. На прикладі Білорусі бачимо, в чому вона полягає. Це заборона окремим чиновникам на в'їзд у Європейський Союз. Проте буде важко визначити, хто підлягає такій ізоляції. Президент за всіма нашими законами не впливає на судову систему і завжди відстоює цю позицію, прем'єр-міністр теж. Суддя Родіон Кірєєв так, прокурори так, слідчі так. Ізоляція може бути вибіркова.

Процес над Тимошенко є заручником євроінтеграції України і навпаки - євроінтеграція є заручником процесу Тимошенко. Шанси на апеляцію будуть, якщо влада скаже, що не будемо декриміналізувати статтю. Спробують вмовити європейців до грудня підписати Угоди про асоціацію, але щоб Тимошенко сиділа у в'язниці. Якщо стане зрозуміло, що не пробити цю стіну з боку європейців, тоді з'явиться шанс на апеляцію.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко світить або декриміналізація, або фобія "регіоналів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути