середа, 17 серпня 2011 11:28
Віктор Чумак
Віктор Чумак
Директор Українського інституту публічної політики

Тігіпко може стати другим Кушнарьовим

Акціонерне товариство "Партія регіонів" поглинуло ТОВ "Сильна Україна". Це не об'єднання, а саме поглинання, тому що у Сергія Тігіпка не було власного електорату. Крім того у законодавстві немає можливості об'єднання політичних партій.

У нас немає політичних партій, а є бізнес-проекти. Їх фінансують певні фінансово-політичні групи. Партії сприймаються їхніми керівниками як бізнес. Хіба у Сергія Тігіпка є електорально-масова партія? Потрібно розводити його особистий рейтинг і партійний. Мухи окремо, котлети окремо. Це був рейтинг на президентських виборах. Той електорат мав зовсім іншу мотивацію. Голосують за особистість, яка пропонує своє бачення розвитку країни. Як це не дивно, але тоді за нього проголосувала більш просунута частина електорату, більш -менш ліберально налаштована. Вони голосували за якусь модернізацію, зміни, нову ідею і нову якість політики. А його партія — це фантом. Вона віртуальна і паперова. Скоріш за все, "Сильна Україна" нічого б не набрала і це було б повне фіаско.

Однак є нюанси. Партійні бренди асоціюються з лідерами. Ідеологічних партій немає, переважно — вождівського типу. Навіщо це було потрібно Тігіпку? Тому що Партія регіонів втратила публічне обличчя, яке могло тягнути за собою електорат. Адже Віктор Янукович — президент. Рінат Ахметов, Борис Колесніков, Андрій Клюєв — це не зовсім публічні люди, їм не вистачає харизми. Але обличчя бренду повинно бути. Це поглинання — своєрідний ребрендинг.

Тігіпко може підійти на роль нового обличчя партії. У когорті лідерів віце-прем'єр може стати другим Євгенієм Кушнарьовим. Хтось є совістю, честю, а він був таким собі мозком партії. Це комбінація не на один хід (парламентські вибори 2012 року), а на два (президентські вибори 2015 року).

Зараз триває кастинг. Тігіпко не може бути його замовником. Це ті, хто фінансують Партію регіонів. Вони шукають публічне обличчя на 2012 рік. Хочуть додати більше реформаторсько-ліберальних ідей і настроїв. Думають і про наступні президентські вибори, тому що з такими обвалами рейтингу Віктора Януковича потрібна нова людина.

Зате тепер у Сергія Тігіпка більші шанси зберегти посаду віце-прем'єр-міністра з соціальної політики. Але пам'ятаємо, що він обіцяв піти з посади, якщо Пенсійна реформа не буде прийнята до вересня і не набуде чинності. Цей документ ще не підписаний і не буде підписаний до 1 вересня. Тоді виникне питання моральної відповідальності Тігіпка.

Зараз ви читаєте новину «Тігіпко може стати другим Кушнарьовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути