середа, 11 квітня 2018 06:10

Збільшать штрафи за навмисне знищення історичних будівель

2 квітня у Верховній Раді зареєстрували законопроект, що передбачає збільшення відповідальності за знищення будівель пам'яток архітектури.

Власники історичних будинків мають підтримувати їх у належному стані, ремонтувати чи реставрувати, написано в документі. Якщо вони на­вмисне доводитимуть споруди до руйнування, їх можуть посадити від трьох до шести років або оштрафувати від 8,5 тис. до 17 тис. грн. Авторами законопроекту є народні депутати Дмитро Білоцерковець, Микола Княжицький та Ігор Луценко.

— Щойно виявлені об'єкти культурної спадщини прирівняли до пам'яток. За їх знищення передбачена серйозніша відповідальність, якої раніше зовсім не було. Будівельні роботи над історичними пам'ятками визнали незаконними. Раніше такі речі треба було доводити в суді, — розповідає голова Громадської організації "Київське віче" 39-річна Олена Терещенко-Єскіна. — За пошкодження культурної спадщини і зараз передбачене ув'язнення чи штраф. Але в місті досі нікого не покарали. Поліція на такі факти закриває очі, справи не розслідують. СБУ не втручається. Для власників будівель пам'яток архітектури 17 тисяч гривень штрафу — не проблема. Я б додала до цього законопроекту ще й покарання для чиновників за протиправне зняття охоронного статусу з будівлі.

— У місті вже відпрацьована схема знищення будинків-пам'яток архітектури. Спершу їх купують за копійки й доводять до руйнації. Або довгий час не реставрують, щоб саме обвалилося, або підпалюють, — каже член колегії Товариства охорони пам'яток історії та культурної спадщини Ірина Нікіфорова. — Так підпалили будівлю колишнього гастроному на Хрещатику 2017-го, садибу художника Олександра Мурашка на вулиці Мала Житомирська, будинок на вулиці Володимирській, 21, з балкона якого Михайло Грушевський проголошував акт злуки ЗУНР і УНР.

Волонтери нарахували в місті майже 200 занедбаних історичних будівель.

Зараз ви читаєте новину «Збільшать штрафи за навмисне знищення історичних будівель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути