Ексклюзиви
пʼятниця, 09 серпня 2019 00:30

Завершилася вступна кампанія до вузів

1 серпня о 12:00 закінчився прийом документів від абітурієнтів для вступу на бюджет у вищі навчальні заклади. Цьогоріч подали 831 493 заяви в електронній і паперовій формах на денну форму навчання.

Найпопулярніша спеціальність — "Філологія". 65 419 вступників подали заяви на неї. Майже стільки ж на "Право" — 65 077, "Менеджмент" — 50 207. "Комп'ютерні науки" обрали 39 376 осіб. У п'ятірці найпопулярніших спеціальностей і "Середня освіта" — 35 605 заяв. Далі — журналістика, економіка, інженерія програмного забезпечення, психологія, медицина.

Найбільше заяв подавали в Київський національний університет імені Тараса Шевченка і Львівський національний університет імені Івана Франка.

Найскладніше було вступити на "міжнародні" спеціальності. Прохідний бал на них становив понад 190. На "Стоматологію" і "Політологію" необхідно було мати 189 балів. 185 і 186 — для вступу на "Історію та археологію" і "Медичну психологію".

Необхідні документи — свідоцтво про повну загальну освіту або атестат і сертифікати ЗНО — абітурієнти подавали через інтернет. Обирали чотири спеціальності й надсилали у вузи сім заяв, яким вказували пріоритетність.

— Сумніваюся, що в найближчому майбутньому пріоритети абітурієнтів зміняться. Допоки Україна залишатиметься країною третього світу, а економіка не потребуватиме людей, які рухатимуть хай-тек, — говорить шеф-редактор порталу "Освітня політика" 52-річний Віктор Громовий. — Більше абітурієнтів вступатимуть на навчання за кордон. Хоча не завжди закордонний дип­лом є гарантією якісної освіти.

Найменш популярною серед вступників цьогоріч була спеціальність "Аграрні науки та продовольство". На одне місце претендували троє. Три-чотири абітурієнти хотіли вступити на спеціальності "Механічна інженерія", "Електрична інженерія", "Транспорт", "Архітектура та будівництво".

— У нашій країні нечасто пропонують високу зар­плату інженерно-технічним працівникам. Звісно, молодь така перспектива не приваблює, — говорить експерт. — Зараз кваліфікований інженер чи робітник може поїхати працювати до Польщі чи Литви, де на підприємстві за місяць отримують тисячу євро. В Україні за ту ж роботу платитимуть втричі менше. Після навчання вступники хочуть отримувати гідну зарплату. Думають, це їм гарантує юридична чи економічна освіта.

Найменший прохідний бал був у спеціалізації "Будівництво" в галузі професійна освіта — 103,9. Також до 110 балів мають спеціальності "Охорона праці", "Гірництво" і "Залізничний транспорт". "Математика" і "Хімія" середньої освіти — 110,6 і 111,4 відповідно.

44% випускників університетів працюють не за фахом. 29% — на посадах, лише частково пов'язаних із отриманою спеціальністю. Йдуть на роботу за фахом 36% випускників.

Зараз ви читаєте новину «Завершилася вступна кампанія до вузів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути