вівторок, 16 березня 2010 07:38

Закрили виставку з архіву СБУ

Конфліктом і словесною суперечкою завершилося минулого четверга у Херсоні відкриття виставки "Зламані долі. Комуністичний терор в Україні 1920–1950 років".

Документальну виставку до міста привезли з архіву Служби безпеки. Це розсекречені архівні документи СБУ, що стосуються комуністичних репресій 1920-х, 1930-х і Голодомору. Серед них — документи про головнокомандувача УПА Романа Шухевича та Героя України Степана Бандеру.

— Під час відкриття експозиції кілька старших жінок почали голосно обговорювати побачене. Зверталися до відвідувачів, казали: "Как же так? Мы воевали, а здесь выставляют портреты людей, которые являются врагами народа?" — пригадує у телефонній розмові з "ГПУ" причину суперечки Тетяна Братченко, 60 років, директор Херсонського обласного краєзнавчого музею. Із її слів, з ветеранами почали сперечатися кілька молодих людей, на вигляд студенти. Говорили на підвищених тонах, кажуть очевидці. Конфлікт ледь вдалося загасити.

12 березня організовану архівом СБУ виставку зняли, а матеріали сховали. Адміністрація музею зробила так, проконсультувавшись із представниками спецслужби. Виставлять документи знову не раніше середи, 17 березня.

— Я говорила співробітникам Служби безпеки, що час для цієї виставки вони обрали не найкращий. 13 березня відзначають день звільнення Херсона від фашистських загарбників. Я жалкую, що таке сталося. Серед людей, які прийшли, були ветерани. А там і хворі, з поганою нервовою системою, — продовжує Тетяна Братченко. Директору здалося, що масовий візит ветеранів на відкриття виставки був кимось організований.

Зараз ви читаєте новину «Закрили виставку з архіву СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути