пʼятниця, 20 липня 2018 07:35

Зафіксували четвертий випадок дифтерії

В Україні зафіксували четвертий випадок захворювання на дифтерію. Діагноз лабораторно підтвердили в 11-річного хлопчика з Чернігівщини. Його госпіталізували до Ніжинської районної лікарні 13 липня. Того ж дня перевезли до реанімації обласної. Ввели протидифтерійну сироватку. Стан дитини важкий. Хвороба дала ускладнення на серцево-судинну систему. Збудника знайшли й у членів родини хлопчика — матері, батька, молодших сестри й брата.

Два випадки захворювання виявили в січні у жителів міста Рубіжне Луганської області. Третій хворий із Боярки на Київщині.

— Востаннє дифтерію фіксували в Україні в 1990-х. Тоді під час епідемії заразилися приблизно 20 тисяч людей, 696 померли. Останніми роками реєстрували тільки поодинокі випадки. 2015-го було два, позаторік — чотири, торік — не було, — розповідає столичний інфекціоніст Максим Канівець, 41 рік. — Не думаю, що цьогоріч буде епідемія. Але варто перестрахуватися й зробити щеплення.

Дифтерія — це гостра інфекційна хвороба, що уражає органи серцево-судинної, дихальної та нервової системи. Найчастіше носоглотку. Виникає потенційно смертельний набряк гортані.

Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом. Дифтерійна бактерія виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи. На мигдалинах утворюється плівка, розростається і перекриває горло. Хворому важко дихати й ковтати. Токсин викликає слабкість, біль у горлі, лихоманку, набряк залоз на шиї. Також може потрапити в кров і вразити серце, нирки й нервову систему. Єдиний спосіб захиститися — вакцинація.

При дифтерії без лікування сироваткою вмирає кожен другий. Із сироваткою — 10–15% хворих. В Україні є 900 доз протидифтерійної сироватки. Їх як гуманітарну допомогу отримали наприкінці минулого року. Але за початку епідемії її вистачить на 3–4 дні. Тому для профілактики потрібно зробити щеплення. Роблять його у два, чотири, шість і 18 місяців, а п'яту й шосту дозу — в 6 і 16 років. Далі — що 10 років. В Україні зараз найнижчий рівень вакцинації від дифтерії за роки незалежності. За цим показником ми останні й у Європі. Щеплення мають менше половини дітей і лише третина дорослих.

— Зробити щеплення тільки від дифтерії не можна. Кожна вакцина захищає одразу від кількох захворювань. Наприклад, від дифтерії й правця чи від кашлюку, поліомієліту, гепатиту, — говорить епідеміолог Західноукраїнського дитячого медцентру 37-річна Оксана Пушкарьова.

— Деякі батьки кажуть, що діти погано почуваються після вакцинації. Насправді це не ускладнення, а реакція організму на вакцину. Місце уколу може почервоніти, припухнути. Температура підстрибнути до 39°C. Але за два-чотири дні все проходить, а дитина має надійний захист від хвороб.

Можна робити безкоштовне щеплення вакцинами індійського виробництва. У приватних клініках — європейськими, платно. Для дітей підійде французька пентаксим за ­1000–1500 грн. У ціну входить і огляд лікаря перед щепленням. Для дорослих вибирають бельгійську бустрікс, коштує від 500 грн.

— Більшість про щеплення у дорослому віці забувають або не знають зовсім. Тому малий відсоток захищених людей. Основна проблема в тому, що при дифтерії людина може бути носієм і навіть не знати про це, — каже інфекціоніст Тарас Кобрин, 48 років. — Щеплена людина сама хворіти не буде, але розповсюджуватиме збудник.

Рівень щеплення від кору подвоївся

Протягом 9–15 липня 855 українців захворіли на кір, із них 490 дітей, повідомило Міністерство охорони здоров'я. З початку року цю хворобу діагностували в 25 тис. 854 людей. Найбільше — у Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Тернопільській, Одеській областях і в Києві. Від ускладнень померли 12 — восьмеро дітей і четверо дорослих.

Ліків проти кору не існує. Захистити від хвороби і її потенційно смертельних ускладнень може тільки вакцинація. Два щеплення впродовж життя достатньо для імунітету. Перше роблять у 12 місяців, друге — у 6 років. Якщо не було щеплення в дитинстві, його можна зробити в будь-якому віці. Тоді вакцину вводять двічі, з інтервалом у місяць.

Рівень планової вакцинації проти кору зріс більш як удвічі 2017 року у порівнянні з попереднім. Сягнув 93% серед дітей до року і 91% — серед 6-річних.

Зараз ви читаєте новину «Зафіксували четвертий випадок дифтерії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути