четвер, 29 липня 2021 00:35

За рік перемир'я на Донбасі загинули 60 українських військових

27 липня минув рік, як президент Володимир Зеленський оголосив про всеосяжне перемир'я на Донбасі. Ворог дотримувався його близько місяця й порушив усі домовленості.

За час так званого перемир'я російські найманці атакували захисників України 1995 разів. Армія втратила 60 воїнів. Переважно — від куль снайперів, артилерійських обстрілів, протитанкових ракетних комплексів та мін. Найбільше загиблих було у квітні — 14, лютому — 11 і березні — 9. Не мали втрат у серпні та грудні 2020 року.

— З початку 2021 року ми фіксуємо активне застосування снайперських груп противника, зокрема зі складу сил спеціального призначення російських збройних сил, — заявив у травні командувач об'єднаних Збройних сил на Донбасі 51-річний Сергій Наєв.

Протягом року поранення отримали 162 захисники України.

— Незважаючи на порушення перемир'я з російського боку, порівняно з періодом із липня 2019 року до липня 2020-го, результати дії режиму припинення вогню очевидні: вдвічі менше загиблих українських військових, утричі менше поранених та обстрілів, — каже спікер Тристоронньої контактної групи Олексій Арестович, 45 років.

— Перемир'я провалилося, — каже військовий експерт 55‑річний Олег Жданов. — Путін ніколи його не виконував, бо завжди заявляв, що "їх там немає".

Це мертвонароджена ідея. Російські військові продовжують обстрілювати наші позиції, завдаючи втрат. Насправді, Україна ні з ким не домовлялася про перемир'я. Ми одноосібно повідомили Росії та ОБСЄ, що припиняємо вогонь. Москва одразу заявила, що не є стороною конфлікту і не несе відповідальності за виконання умов миру бойовиками. А ми з бойовиками переговорів не вели. Перемир'я було приречене.

За цей рік на фронт перестали пускати журналістів, не знаємо реальної картини. Але літаки з пораненими прибувають постійно. Минулого тижня до Києва прилетів черговий борт. Це означає, що у Дніпрі та Харкові госпіталі переповнені.

В армії — деградація, в плані морального стану і бойового духу. Частина підрозділів постійно беруть участь у міжнародних навчаннях. Вони — фасад збройних сил, їх постійно показують. Але для більшості армійців нічого не змінилося. Як сиділи в окопах, так і сидять. Як були батальйони неукомплектовані і обмежена боєздатність — так і лишилося.

Москва використовує перемир'я для навчань на окупованій території. Готується до нової гарячої фази?

— Росія постійно проводить військові навчання. Цьогоріч — вздовж західного кордону Білорусі. Демонструють НАТО, які вони потужні і якщо з ними не рахуватися — розв'яжуть війну.

До чого веде таке перемир'я?

— Ми самі заморожуємо конфлікт і відтягуємо вирішення ситуації. Страждаємо найбільше, бо війна йде на нашій території. Якщо Зеленському потрібен час для підготовки політичних рішень — будемо вважати, що це така ціна.

Для успіху політичного напрямку треба починати з військового. Поки в нас не буде Збройних сил, здатних виконати завдання з відновлення територіальної цілісності України, ми на переговорах ніхто. З нами не розмовлятимуть.

Головне досягнення перемир'я — фіксована лінія зіткнення, яка не просувається вглиб України, каже військовий експерт Ігор Козій:

— Ми повинні виходити зі стратегічної мети, чи дало це перемир'я Україні можливість озброїтись і перебудуватися. Наскільки безпідставно ми сьогодні втрачаємо громадян у погонах — оце питання найперше має стояти під час підбиття підсумків. Причому підсумків не тільки цього перемир'я, а й усіх подій, що відбувалися протягом 2014–2019 років.

Що дав Україні рік затишшя на Донбасі?

— Суспільство не розуміє, чи відбуваються реформи у Збройних силах. Про події на Донбасі знаємо з повідомлень військової пресслужби. Але не бачимо ані стратегічної мети, ані перспективних кроків. Ми не знаємо, чи будуть доведені до кінця речі, які анонсує Верховна Рада.

Нація тоді сильна, коли об'єднана єдиною метою. Є надія, що в наступні роки не відбудеться більшого загострення, і ми реально зможемо показати, чого досягли, — говорить Козій.

Зараз ви читаєте новину «За рік перемир'я на Донбасі загинули 60 українських військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути