субота, 22 грудня 2007 07:13

За літр крові донорам платять 160 гривень

— Торік літр зданої крові коштував 40 гривень 80 копійок, — розповідає головний лікар Полтавської обласної станції переливання крові Олена Синицина. — Тепер за літр платимо 160. За раз людина може здати до 520 мілілітрів.

Цього року в Полтаві майже 6 тис. осіб здали кров. Донорам дають два дні оплачуваної відпустки та 10 грн на обід.

— Кров збираємо одноразовими системами в одноразові пробірки, — говорить Олена Альбертівна. — У нас п"ять лабораторій, які одна одну контролюють. Зібрану кров відправляємо в Київ на аналізи.

Найчастіше виявляють гепатит В, С, сифіліс та СНІД.

— За рік списуємо десь 300 літрів крові по СНІДу, — веде далі Синицина. — Якщо виявляємо хворобу, людині про неї не повідомляємо. Кажемо, знайшли антитіла, а ви вже самі з"ясовуйте, які саме.

Після здачі 18 л крові людині присвоюють звання "Почесного донора України". Тоді вона має право купувати в аптеках ліки з 50% знижкою, безкоштовно ставити зубні протези, отримувати надбавку в розмірі 20% від мінімальної пенсії.

— Ми постійно рятуємо чиєсь життя, — каже лікар. — Нещодавно пішла на поправку дівчина, яка два місяці пролежала в першій лікарні на скобах із розрізаним животом. Ми їй видали сім літрів альбуміну (білок, що міститься у венозній крові. — "ГПУ"). Це при тому, що літр цієї сиворотки виробляємо з 12 літрів звичайної крові.

Донором може бути кожна здорова людина від 18 до 60 років, якщо вона пройшла обстеження та має відповідну довідку.

Зараз ви читаєте новину «За літр крові донорам платять 160 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути