середа, 10 листопада 2010 00:27

Володимир Житник представлявся Костьовичем

 

На 73-му році життя помер мовознавець, поет, перекладач і літературознавець Володимир Житник. 7 листопада у нього стався інсульт.

Із 1968-го до 1994 року він працював у Київському національному університеті ім. Шевченка. Потім до 2001-го завідував кафедрою української мови Національного університету "Києво-Могилянська академія". Останніми роками викладав на кафедрі чеську мову, аналіз художнього тексту та історію українського мовознавства.

— Студенти любили його пари. Дуже часто на практичних із чеської мови в групі було більше фізиків, хіміків і правників, ніж майбутніх мовознавців і літературознавців, — розповідає Дарина Деркач, 23 роки, колишня студентка Житника. — В університет пан Володимир приходив у костюмі. Завжди виглядав охайно і впевнено. У портфелі носив збірки віршів. Часто свою домашню бібліотечку роздавав студентам, щоби почитали. Мав хороше почуття гумору. На одній із перших пар представився: Володимир Костьович. Пояснив, що так записано в паспорті.

Знайомі мовознавця кажуть, він любив розповідати про Павла Тичину. Говорив, що той дав йому "добро" на творчість. Часто згадував, як до нього в гості заходили українські поети. "Любили борщ, що готувала моя мати", — віджартовувався Володимир Костянтинович.

Мав дружину та двох дітей.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Житник представлявся Костьовичем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути