пʼятниця, 23 лютого 2018 07:55

Влада неспроможна розслідувати злочини, боротися з корупцією та олігархами

Автор: REUTERS
  Чоловік схиляє голову перед стелою з портретами Героїв Небесної сотні на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого. В Україні вшанували розстріляних 18–20 лютого 2014 року під час Революції гідності
Чоловік схиляє голову перед стелою з портретами Героїв Небесної сотні на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого. В Україні вшанували розстріляних 18–20 лютого 2014 року під час Революції гідності

20 лютого в Україні відзначили четверті роковини пам'яті Героїв Небесної сотні. 18–20 лютого 2014‑го в центрі столиці вбили 80 учасників протесту проти режиму Віктора Януковича. Всього під час Революції гідності загинули 109 майданівців.

— Президент, уряд і представники прокуратури прикидалися, що на боці Майдану. Насправді вони не поділяють більшість ідеалів Революції гідності, — каже філософ Сергій Дацюк, 52 роки. — Виконали обіцянку європейської інтеграції — маємо безвізовий режим, Угоду про асоціацію. Але суспільство вимагало не лише цього. За чотири роки влада не покарала винних у розстрілах. Дозволила їм утекти з країни.

Як суспільство реагує на цю несправедливість?

— Країною ширяться протести, — продовжує Дацюк. — Якщо ситуація не зміниться, знову матимемо вибух. Ця влада неспроможна розслідувати злочини, боротися з корупцією та олігархами. Отже, її треба змінити.

Безкарність убивць Небесної сотні вплине на президентські й парламентські вибори 2019 року?

— Маємо обрати принципово інших політиків. Можливо, вони не будуть достатньо ефективні. Але головне — щоб у владі не залишилися нинішні. Бо вони вже довели свою неспроможність управляти країною й розвивати її.

Убивць Героїв Небесної сотні не покарала правоохоронна й судова системи.

— З цього треба зробити правильні висновки. Змусили народних депутатів змінити законодавство й призначити генеральним прокурором близького президенту Юрія Луценка. І що? Це не дало нічого хорошого. Ефективних розслідувань не бачимо. Нас лише розважають скандалами й зняттям недоторканності з депутатів, що нічим не закінчуються. Кажуть, справи щодо злочинів на Майдані готові на 70 відсотків. Чути таке через чотири роки — це ганьба.

Те, що досі не покарали винних, має глобальні наслідки для України і в зовнішній політиці. Ми потрапляємо в опалу Заходу. На Мюнхенській конференції з безпеки Порошенко виступав перед порожньою залою. Петрові Олексійовичу показали, що йому вже не довіряють. Це переноситься на всю Україну.

У чому це проявляється?

— Ми залежні від західної допомоги. Через дії нашої влади можемо втратити підтримку Євросоюзу і Сполучених Штатів Америки. А нам не можна залишатися один на один із Росією.

Зараз ви читаєте новину «Влада неспроможна розслідувати злочини, боротися з корупцією та олігархами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути