Ексклюзиви
середа, 01 червня 2011 04:15

Вигоріла половина ринку "Виноградар"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Згорілі павільйони речового ринку Виноградар у столиці. Підприємці вважають, що їх підпалили. Місцеві жителі бачили, як невідомі кидали пляшки з ”коктейлем Молотова”
Згорілі павільйони речового ринку Виноградар у столиці. Підприємці вважають, що їх підпалили. Місцеві жителі бачили, як невідомі кидали пляшки з ”коктейлем Молотова”

У ніч проти понеділка о 1 год. 10 хв. спалахнув столичний речовий ринок Виноградар. Вигоріли 56 павільйонів з і100. Пожежників викликали жителі сусідніх будинків, які помітили вогонь зі своїх вікон.

Об 11.30 у понеділок центральний вхід на ринок зачинений. Охоронець пропускає тільки власників постраждалих яток. Ті стоять купками біля контейнерів.

— Моё торговое место полностью сгорело. Очень большой убыток, — розповідає Любов Андріївна. — Залишався ще зимовий товар — чоловічі спортивні костюми, куртки, светри. І новий асортимент на літо. Пожежники "гальмували". Все горить, ми кричимо: "Гасіть", а вони бігають туди-сюди, ніби спеціально.

Літні жінки й діти пробираються на базар через інший вхід, щоб роздивитися, що там сталося.

— Вот банда єта наша власть. Подожгли, твари. Уничножили, и все, — розмовляють дві жінки в затінку поодаль.

— Сфотографую і викладу Вконтакте, хай наші подивляться, — чути дзвінкий голос дівчини років 15.

Двоє хлопців молодших класів риються в попелі у павільйонах — шукають, раптом залишилося що-небудь цінне.

— Гола і боса стою. Як жити далі? Я в цей бізнес 20 років вкладала гроші, дітей учили, за квартиру сплачували, — плаче Людмила Іванівна. Вона впевнена, що павільйони підпалили. — Шо це за постановка питання? Могли би попередити, щоб люди повиносили товар. А зараз хто дасть ніщому гроші? Он Стьопа, бєдний. Його діти заклали квартиру, шоб бізнес розкрутити.

— Чого ти плачеш? Ти ж не перший рік цим займаєшся. Попроси, хай дадуть товар без грошей, у борг. Тебе ж усі знають. Я зі своїми постачальниками вже договорилася, — чути голос іншої власниці.

— У мене 5 гривень у кармані, зі мною ніхто говорить не буде, — приєднується до розмови Олександра Давиденко. — Я на цьому ринку 19 років, я його будувала, я його талісман, а тепер в одну мить нічого немає.

Магазин навпроти Олександри Миколаївни не постраждав.

— Мені пощастило, сусід допоміг. Він устиг винести частину свого товару і не дав вогню перейти на наш, — каже російською Тетяна Варгалюк. — Я приїхала о п'ятій ранку. З пожежного відділення, яке за 5 хвилин від ринку, машини їхали 25 хвилин. Це просто неподобство.

На ринок заходить Святослав Швецов, керівник київської організації Всеукраїнської профспілки "Столиця-регіони". Підприємці засипають його запитаннями:

— Хто підпалив? Адміністрація? Що нам робити? Виплатять компенсацію?

— Украина готовится к Евро-2012. И власть страется очистить город от рынков, которые не соответствуют европейским стандартам, — пояснює Святослав Швецов. — Із 140 ринкових майданчиків 86 законні. Решту — зносять. А законні знищують таким шляхом. Замість нинішніх планують збудувати чотири-п'ять комунальних ринків, де зможуть працювати всі підприємці. Це фактично війна з малим бізнесом. Упевнений, що це — підпал. Ринок загорівся одразу з чотирьох сторін. А мешканці з довколишніх будинків бачили людей, які через забор перекидали коктейлі Молотова. Будь-який ринок, який загоряється в ніч на понеділок, коли на базарі вихідний, спалахує з чиєюсь допомогою.

На Виноградарі говорять, що паліям заплатили $5 тис. У мерії й міліції припускають, що йдуть бої за право власності над ринком.

Зараз ви читаєте новину «Вигоріла половина ринку "Виноградар" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути