середа, 17 вересня 2008 07:03

Відкрили пам"ятний знак на місці зустрічі Мазепи з Карлом ХІІ

11 вересня на горі неподалік села Дігтярівка Новгород-Сіверського району Чернігівщини відкрили кам"яний пам"ятний знак на честь зустрічі українських та шведських військ. 300 років тому, під час Північної війни Росії та Швеції, гетьман України Іван Мазепа уклав союз зі шведським королем Карлом ХІІ.

Місце зустрічі знайшли місцеві активісти — отаман Новгород-Сіверського вільного козацтва "Сіверська Січ" Олександр Лупейко та історик Юрій Карманов 1988 року. На 60-метрову гірку показав директор дігтярівської школи.

— Більшість істориків каже, що Мазепа зустрічався з Карлом у селі Гірки, за 2 кілометри від Дігтярівки, — говорить завідувачка науково-освітнього відділу Чернігівського історичного музею Наталія Самохіна, 53 роки.

— Ми довго шукали місце, де вони зустрічалися, — розповідає Лупейко. — Пробували знайти його в Гірках. Але місцеві нічого про це не знали. А от у Дігтярівці перекази про зустріч передавалися з покоління в покоління.

Узимку 1988 року селяни кіньми затягли камінь для першого пам"ятного знаку. Другий виготовили 2008-го за підтримки Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. На гранітному постаменті вибито зображення короля й гетьмана.

На свято відкриття пам"ятного знаку очікували прибуття шведського посла. Однак він не приїхав через хворобу. Були місцеві козаки, представники облдержадміністрації та Нацради.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили пам"ятний знак на місці зустрічі Мазепи з Карлом ХІІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути