вівторок, 20 липня 2010 05:13

Від спеки луснуло колесо автобуса

У вихідні температура в країні сягала +37°C. Для Києва +35,3°C стали рекордними з 1881 року. Сухе і гаряче повітря надходить із Нижнього Поволжя в Росії, де стоїть спека +42°C. Синоптики кажуть: найближчі п"ять днів температура не знизиться. Весь тиждень триматиметься +28...+33, на сході до +36.

У Марини та Олександра Саліїв із Вінниці у неділю, 18 липня, було весілля. Нареченій стало зле о другій дня. Вона знепритомніла, коли фотографувалися в парку.

— Я встав о шостій ранку, першим ділом глянув на градуснік, тоді вже було 27 у тіні, — говорить Олександр Салій, 28 років. — Переживав, бо, як на зло, купив темний костюм, а в Марінки пишне плаття.

Молодята розписалися о 12.00 і поїхали фотографуватися.

— Я бачив, що Марина стала бліда. Її поставили біля дерева зробити знімок. Вона впала. Ми обоє закінчили медунівер, але я розтірявся. Товариші стали поливати Марінку водою, під язик поклали валідол. Поїхали перевдягатися. Дружина наділа лляний сарафан, я решту дня був у шортах та футболці.

Вінничанин Валентин Мединський через спеку поховав матір у день її смерті.

— Мама померла в неділю зранку. По правилах, треба було хоронити на третій день. Та побоявся, бо через годину по квартирі вже відчувався запах тіла. Попросив батюшку відспівати, і в обід поховали.

Киянин Віктор Левченко розповідає, як у спеку їхав автобусом із увімкненою пічкою.

Мама померла зранку. А в обід її поховали

— У п"ятницю о 17.30 повертався додому автобусом номер 90. Салон переповнений, дихати нічим. А пічка працює! У цих нових машинах маленькі вікна. Ми сиділи як на сковорідці. Уявіть, за вікном плюс 40, а в салоні ще жаркіше. Поскаржилися кондуктору. Вона каже: конструкторський недолік.

У минулі вихідні в столиці на 5% побільшало гіпертонічних кризів серед літніх людей, каже Микола Деряєв, 42 роки, начальник медико-санітарної служби комунального підприємства "Плесо", що опікується пляжами столичного Гідропарку. За тиждень трапляється близько 20 випадків.

— У квартирі витримати неможливо. Тому старші люди йдуть на пляж. Сідають поблизу водойм. А вода притягує сонце — в людини підвищується артеріальний тиск. Потрібно ховатися у затінок, — говорить Микола Деряєв.

У Маріуполі в суботу через пекуче сонце зірвалося заднє колесо автобуса 150-го маршруту. У машини вирвало дно. 22-річний пасажир травмував ноги.

— Дело в том, что мы получаем резину низкого качества, другой нет. Она не выдерживает давления, которое образуется внутри колеса из-за жары. Если же накачивать колесо меньше, автобус становится неустойчивым. Выход один — ждать, когда спадет жара, — пояснює  Григорій Безпечний, директор Приазовського автотранспортного підприємства.

Таксист із Полтави 44-річний Олександр Ковальов минулої суботи 10 год. був у дорозі.

— Віз пасажирів у Бориспіль, — розказує. — Виїхали о шостій ранку. До восьмої почував себе більш-менш нормально. Надворі 28–29 градусів. А тоді до обіду піднялося до 39. Кондиціонера в машині нема, то мало не спікся. Назад повертався, то в річці викупався.

Городяни ж у спеку часто освіжаються у фонтанах. Інфекціоністи вважають, що це ризиковано.

— Є висока вірогідність підхопити кишкову інфекцію, наприклад, дизентерію, — розказує 56-річний Сергій Крамарєв, головний позаштатний дитячий інфекціоніст Міністерства охорони здоров"я. — Захистити дитину, яка наковталася води з фонтана, не можна. Тому раджу не купатися там і мити руки навіть після плескання у фонтані.

Дерматовенеролог з Одеси Юрій Годлевський, 35 років, стверджує, що у фонтані можна заразитися венеричними хворобами:

— Наприклад, хламідії, мікоплазми, уреоплазми. З іншого боку, кількість хлорки у фонтані може бути більша, ніж у басейні. У людей з чутливою шкірою виникають дерматити. Існує велика небезпека заразитися й гепатитом А

Зараз ви читаєте новину «Від спеки луснуло колесо автобуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути