Ексклюзиви
вівторок, 29 січня 2008 07:05

В університетах скасували вступні іспити

Цьогоріч вищі навчальні заклади не проводитимуть вступних іспитів. Замість них  враховуватимуть результати зовнішнього тестування.

— Учень складатиме один обов"язковий тест з української мови та літератури і два на вибір, які є вступними екзаменами до вузу, — пояснюють у прес-службі Міністерства освіти і науки України. — Щоб атестат потрапив на конкурс, необхідно отримати мінімальні 4 бали за 12-бальною системою. І 100 — за 124-бальною. Якщо учень за конкурсом сертифікатів тестування не проходить, за бажанням його зарахують на платне відділення. Тобто в обох випадках вступники іспитів не складатимуть.

Окрім обов"язкового предмета українська мова та література, решту абітурієнт обиратиме з переліку — зарубіжна література, історія України, всесвітня історія, математика, біологія, фізика, хімія, географія, основи економіки та правознавства.

— Цього року в список не включили англійську мову. Тому якщо при вступі до інституту є цей предмет, доведеться складати, — кажуть в Українському центрі оцінювання якості освіти. — Після тестування ми видаємо сертифікат незалежного тестування з його результатами. Він і подаватиметься на конкурс.

У Міносвіти наголошують, що по одному вступному іспиту все-таки здаватимуть у ті вузи, де готують людей творчих та спортивних професій. Також іспити складатимуть військовослужбовці та інваліди І та ІІ групи, які не змогли пройти тестування. Для останніх проведуть співбесіду.

Міносвіти змінило і терміни прийому документів. До національних ВНЗ прийматимуть із 16 червня до 15 липня, до ВНЗ III–IV рівнів акредитації — з 23 червня до 22 липня, до технікумів, училищ та коледжів — із 30 червня до 29 липня. Конкурс сертифікатів та вступні випробування відбудуться 16–30 липня. Зарахування на навчання проведуть 5–15 серпня.

Вступник має право подавати документи в кілька вузів і на кілька спеціальностей.

Щоб пройти незалежне зовнішнє оцінювання, необхідно до 20 лютого зареєструватися в пунктах реєстрації при школах або відділах та управліннях освіти.

Зараз ви читаєте новину «В університетах скасували вступні іспити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути