четвер, 28 квітня 2022 00:40

В українських містах трощать пам'ятники російським діячам

Автор: FACEBOOK.COM/ЧЕРНІВЕЦЬКА МІСЬКА РАДА
  У Чернівцях автокраном підіймають рештки розбитої скульп­тури ”Червоноармійці в бою”. Стояла на перехресті вулиць Ярослава Мудрого й Максима Кривоноса. Демонтаж ініціювали чернівчани, вони ж самостійно й знайшли спецтехніку. Перед цим у місті знесли постамент комуністу Семенові Галицькому
У Чернівцях автокраном підіймають рештки розбитої скульп­тури ”Червоноармійці в бою”. Стояла на перехресті вулиць Ярослава Мудрого й Максима Кривоноса. Демонтаж ініціювали чернівчани, вони ж самостійно й знайшли спецтехніку. Перед цим у місті знесли постамент комуністу Семенові Галицькому

В Україні масово зносять пам'ятники російським і радянським діячам. Декомунізацію та дерусифікацію проводять місцеві активісти, комунальники та військові.

Так у Чернігові знесли скульптуру комсомолки Зої Космодем'янської. Стояла на подвір'ї школи №10, яку кілька тижнів тому обстріляли окупанти. Також у ній був музей, присвячений жінці.

— Це була людина, як інструмент політики випаленої землі, яку в 1941–1942 роках проводив сталінський режим під час відступу військ, — каже представник Інституту національної пам'яті Сергій Бутко, 62 роки. — Її диверсійним завданням було спалювати будинки селян, щоб там не квартирувалися німецькі солдати під час битви під Москвою. Саме розлючені селяни затримали Зою, коли та у 20-градусний мороз намагалася спалити їхній дім.

У місті Кременець Тернопільської області демонтували пам'ятник російському письменнику Максимові Горькому. У самому Тернополі — поету Олександрові Пушкіну.

— Цю ініціативу обговорювали не один рік, — говорить міський голова 47-річний Сергій Надал. — Пушкін не мав жодного стосунку до Тернополя, як і більшість російських письменників, композиторів та інших. Побачивши всі звірства Росії, в Україні немає більше місця російським і радянським скульптурам.

В Ужгороді активісти розбили меморіальну плиту, встановлену до 300-річчя возз'єднання України та Росії.

— Плита, яку демонтували історики, не є культурною спадщиною, — каже Томаш Собко, начальник відділу охорони культурної спадщини Закарпатської військової адміністрації. — Її немає в жодних переліках. Це просто наріжний камінь, що заклали органи місцевого самоврядування у 1953–1954 роках, коли створювався парк. Ніякого значення не несе, нічого не символізує, то нащо він здався.

У Дрогобичі Львівської області демонтували меморіал "вічного вогню", Чернівцях — пам'ятник комуністу Семенові Галицькому та скульптуру "Червоноармійці в бою", в Харкові зняли бюст радянському маршалу Георгієві Жукову. У Житомирі планують знести радянський танк.

— Декомунізація та дерусифікація важлива зараз, — каже історик 39-річний Віталій Сокальський. — Україна має позбутися пам'яті про діячів російської нації, яка нас вбиває. Вони нічого хорошого для нас не зробили. Тим більше, що в нас є ким пишатися, є кого читати, слухати. Нам потрібно розвивати українську культуру.

До ініціативи українців долучилися і в Польщі. Там уже знесли пам'ятник радянському солдатові. Також створили список із 60 радянських постаментів, які потрібно зруйнувати.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «В українських містах трощать пам'ятники російським діячам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути